2023 január 27

Fekete arany optimizmus – ezt most Kína elintézte

A tavalyi év a medvék dominanciájáról szólt, melynek egyik nagy mozgatóereje volt a kínai kereslet gyengélkedése. Azért van Kínának ekkora befolyása a fekete arany értékére, mert a világon mindenkinél többet importálnak belőle. A szűk kínálatú piacon nagy segítség volt tehát az árak alacsonyan tartásában, hogy az ország kereslete jelentős mértékben legyengült. A rengeteg covid korlátozás azt jelentette, hogy az emberek sokkal kevesebbet utaztak, de ez a történet véget ért, amikor Xi Jinping elnök az első enyhítéseket bejelentette. Bár az első hetekben ahogy arra a legtöbben számítottak félelmetes káosz alakult ki az országban. Sem az emberek immunrendszere, sem az egészségügy nem volt felkészülve hasonló forgatókönyvre. Ez a káosz most viszont kezd elhomályosodni, és a keresleti kilátások is sokkal fényesebbek. Ezt jól tükrözik az eheti árak, hiszen a nyersolaj árfolyama rég nem látott magasságokba tört.

A kínai kereslet változása számokban

Már novemberben megkezdődött a keresletbeli emelkedés, hiszen ebben a hónapban már napi 15,41 millió hordóra volt szüksége Kínának, amely 1 millióval több az előző hónaphoz képest és február óta a legmagasabb szint. Az energiapiacok különösen szűkebbé válhatnak 2023-ban, ha a kínai gazdaság fellendülése mellett az orosz olajra további szankciók érkeznek. A kilátások szerint tehát az emelkedés nem alaptalan, kérdés azonban a rali mértéke. Vajon a 100 dolláros határ újra térdre kényszeríti a bikákat, vagy most könnyedén veszik az akadályt és az árfolyam ezt a rettegett szintet is túlszárnyalja?

Egy biztos, a heti profitot erősen korlátozta és az árakat nyomás alá helyezte az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének adatai, amelyek 8,4 millió hordós emelkedést mutattak az Egyesült Államok nyersolaj készleteiben. Ezzel 2021 júniusa óta nem látott mennyiségű gyarapodást tudtak feljegyezni.

A hetet végül mindkét referenciaérték pluszban zárta. Míg a Brent árfolyama lényegesen magasabban található 87,63 dollárnál, addig a WTI is jelentős emelkedésen ment át, átlépve ezzel a 80 dollárt, és egészen a 82-es szintig menetelt.

Forrás: cnbc.com