2024 július 14

Benzin – Rossz híreket kapott Magyarország

A héten kiábrándító híreket kapott Magyarország, nem érkezett újabb enyhülés a kutakra. Bár nagyot tévedtek a szakértők, hiszen a magyar kutakon a jelzett 50 forintos drágulás helyett az elmúlt hetekben 50-60 forintos csökkenést tapasztalhattunk, a benzin és a gázolaj árfolyamában – köszönhetően az egyre erősebb forintnak és a nyersolaj zuhanásának – a héten viszont a benzin eddig tapasztalt rohamos csökkenése falnak ütközött.

(www.shutterstock.com)

Ezzel rémisztgetik az autósokat

Múlt héten szerdán és pénteken is csökkent a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 15, illetve bruttó 3 forinttal. A pénteki csökkenés kisebb mértéke viszont már egyes elemzőknél beindította a vészjelzőket: változás jöhet az eddig tapasztalt szentimentben. A rémálom valósággá vált a héten. Hétfőn már jött is a bejelentés, hogy az autósok ne várjanak semmit a szerdai naptól, mert nem változik sem a benzin, sem a gázolaj ára. A 95-ös benzin literje tehát maradt 556 forint, míg egy liter gázolajért 542 forintot kellett fizetnünk. Magyarország patthelyzetbe került. Ekkor viszont volt még remény, hogy a forint további erősödése vagy a nyersolaj árfolyamának csökkenése segíthet enyhíteni a hazai üzemanyagárakat. A remények azonban szerdán újra szertefoszlottak. A holtankoljak.hu szerdai jelentése az üzemanyag drágulásáról szólt. A jelentésből kiderült, hogy a héten a benzin ára már nem változik, a gázolaj beszerzéséért azonban még többet is kell fizetni péntektől, bruttó 3 forinttal. Így a gázolaj péntektől már 545 forintba került.

Hogyan tovább, mi lesz a benzin sorsa?

Magyarország helyzete már nem olyan rózsás, mint azt múlt héten gondolhattuk, egyelőre azonban semmi ok a pánikra. Az árfolyamok nem csökkenhetnek megállás nélkül, a medvéknek is kell pihenő. Ami most nagyon fontos lesz, hogy a hazai üzemanyagárakra ható két talán legfontosabb tényező, a forint és az olaj árfolyama merre mozdul.

Pénteki nap lezárása után mindkét referenciaérték árfolyama zöldben zárta a hetet. Szerencsére csak enyhe emelkedést jegyeztek fel. A Brent értéke 1,30 dollárral emelkedett, ezzel a heti kereskedést még 76 dollár alatt zárta. A WTI hasonló értékben drágult, így hordónként 71,7 dollárba kerül. Rövid távon a forint sem szolgált jó hírekkel, tovább gyengült a dollárhoz képest. Az árfolyam jelenleg 347 forint, ami a hét elején még 338 forint volt.

Forrás: penzcentrum.hu; index.hu

Címlapkép: Shutterstock