Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A pénzpiaci alapokhoz 63,5 milliárd forintot meghaladó tőke áramlott, ez 67,9 százalékos havi növekedés, így jelenleg a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál meghaladja a 184 milliárd forintot. A kötvényalapokhoz 193 milliárd forint friss tőke érkezett, magasan kiemelkedve a kategóriák között, ezzel az itt kezelt vagyon átlépte a 2000 milliárd forintot. A rövid futamidejű kötvényalapok esetében 202 milliárd forint tőkebeáramlás volt szeptemberben, a kezelt vagyon meghaladta az 1667 milliárd forintot. A hosszú futamidejű kötvényalapoktól 5 milliárd tőke áramlott ki, a kezelt vagyon 262,2 milliárd forintra csökkent. A vegyes alapoktól 2,7 milliárdnyi tőke távozott, igaz ez jelentéktelen a kategória méretéhez képest. A hozamok nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 1,3 százalékkal 1687 milliárd forintra csökkent. A részvényalapoknál 5,9 milliárd forint tőkekiáramlást figyeltek meg szeptemberben, az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 5,7 százalékkal 695,3 milliárd forintra csökkent. A tőkevédett alapok esetében egy zártvégű alap lejárt, ami most jelent meg a forgalomban, így szeptemberben 1 százalékkal 32,1 milliárd forintra csökkent a nettó eszközérték. Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt 9,5 milliárdos értékben. A hozamok kedvezőtlenül alakultak, így 1,8 százalékos csökkenés mutatkozott a kategória vagyonában, amely a hónap végén 925,2 milliárd forintot tett ki.

A származtatott alapokból szeptemberben 3,8 milliárd forint tőke távozott, amely két lejáró alap számlájára írható. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória nettó eszközértéke 7,4 százalékkal, 51,6 milliárd forintra csökkent. Az ingatlanalapoktól szeptemberben 16,6 milliárd forint tőke távozott, a hozamok segítették a növekedést, a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,9 százalékkal 1782,6 milliárd forintra nőtt. Az árupiaci alapokba mintegy félmilliárd forint tőke érkezett. A hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a vagyon 0,5 százalékkal 79,5 milliárd forintra csökkent. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében szeptemberben tőkebeáramlás volt 8 milliárd forint értékben – ismertette a távirati iroda.

A hozamok ezen javítani is tudtak, így a vagyon 4,5 százalékkal 956 milliárd forintra nőtt – tájékoztatott a BAMOSZ. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen 11 400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 8400 milliárd forintot befektetési alapokban.