2024 május 27

Megszűnhet a biztonsági őrök munkája, jön az Astro robot

Az Amazon új feladattal bízza meg Astro robotját: a boltokban kell egy biztonsági őr szerepét betöltenie, aki a lopásokat és az egyéb fenyegetéseket észleli.

A vállalat szerdán jelentette be az „Astro for Business”-t, a háztartási robotjának egy olyan változatát, amelyet a kiskereskedők, gyártók és számos más iparág bűnmegelőzési eszközeként alakít ki, legfeljebb 5000 négyzetméteres területekre. Az Astro for Business egyelőre csak az Egyesült Államokban kerül forgalomba, és meredek, 2349,99 dolláros áron értékesítik majd. Az Amazon 2021 szeptemberében mutatta be Astro-t, első otthoni robotját.

Zömök, háromkerekű eszköz

A zömök, háromkerekű eszköz képes ”járkálni” a házban, az Alexa hangutasításaira reagálva. Továbbá egy 42 hüvelykes periszkópos kamerával rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy rálásson a konyhapultokra, hogy ellenőrizze, a tűzhelyet bekapcsolva hagyták-e. Két évvel a debütálása után az eredeti Astro, amely 1599 dollárba kerül, korlátozott számban és csak meghívásos alapon érhető el.

Az Amazon tavaly szeptemberben, az éves hardver- és szoftveres rendezvényén jelentette be, hogy az új Astro-t néhány vállalkozásnál már tesztelik. Közölték, hogy az egészségügy és wellness, az élelmiszer- és italgyártás, az építőipar és más szektorok vállalatai részéről már tapasztalható némi vonzerő.” Számos vállalkozásban teszteltük az Astro-t.

Első kézből láttuk, hogy az Astro intelligens mozgása hogyan segíti láthatóvá tenni a holttereket. És olyan területeket, amelyeket a meglévő, helyhez kötött kamerák nem látnak. Így az üzlettulajdonosok nyugodtak lehetnek, mert a készletük és a tulajdonuk akkor is védve van, amikor nincsenek ott” – mondta Anthony Robson, az Amazon Astro termékvezetője a közleményben.

Amazon fejleszti

Az Amazon hivatkozott a National Retail Federation, egy kereskedelmi szövetség és érdekvédelmi csoport által kiadott adatokra. Ezek szerint a bolti lopások és a szervezett kiskereskedelmi bűnözésből adódó veszteségek 2022-ben közel 100 milliárd dollárt értek el. A nagy kiskereskedők rendszeresen kifejezték aggodalmukat. Amiatt, hogy a lopás felemészti a nyereségüket. Ám kevés adat támasztja ezt az aggályt alá. Más tényezők is hozzájárulhatnak a problémákhoz, például az alkalmazottak által elkövetett lopások vagy sérült áruk – számolt be a CNBC hírügynökség.

Az Amazon egy sor biztonsági terméket is kínál az Astro for Business-szel együtt, felár ellenében, például a Ring Protect Pro-t, amely képes összekapcsolni az Astro-t mozgásérzékelőkkel. A virtuális biztonsági őr szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az Astro értesítse a távoli védelmi központokat egy potenciális veszélyről, például egy fel nem ismert személyről, betörő üvegről vagy füstről.

Fotó: Amazon