2024 július 16

Ennek a nagy marhának is már annyi

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszakóródon. A vírus valószínűleg Ukrajnából, fertőzött rókán keresztül került be az országba. Ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Közleményükben azt írták, az idegrendszeri tüneteket mutató állat hétfőn hullott el, a hatóság laboratóriuma kedden igazolta a vírust. A vármegyei kormányhivatal szakemberei megkezdték a járványügyi nyomozást. Az esetről a Nébih haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot. Valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet – írták. Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedést, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih a tavalyi és az idei évben jelentkező pozitív esetek miatt – ismertette a távirati iroda.

Emlékeztettek, ezen a területen már évek óta zajlik a rókapopuláció repülőgépes vakcinázása. Az ukrán oldalon a háború miatt megszűnt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a fertőzés. A vármegyében elrendelt intézkedéseket a hatóság mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet ezt indokolja. A veszettség az emberre is veszélyt jelent, így a házi- és vadállatok védelmezése az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja – tették hozzá. A Nébih közleményében arra kéri állattartókat, mivel a veszettségre a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, legyenek körültekintőek, gyanú esetén haladéktalanul értesítsék az állategészségügyi hatóságot.

Fotó: shutterstock.com