2024 április 22

Még mindig bajban a magyar turizmus

Ezen kívül sok előrejelzés szerint nem fog visszatérni az az utazási kedv a világban, ami a járványt megelőzően kialakult.

„A turizmus jelentős mértékben járul hozzá Magyarországon a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez.”

A KSH adatai szerint a turizmus a magyar GDP 6,8%-át adja önmagában, míg, ha a közvetett hatásait nézzük (a turisták fogyasztása az országban), akkor több, mint 10%-át teszi ki a magyar GDP-nek, ami 2018-ban szám szerint 4266,18 milliárd forintot jelent. Magyarországon a munkahelyek 10%-át generálja közvetlenül, míg közvetetten a 13,2%-át, mely állások a COVID-19 terjedése miatt átmenetileg teljesen megszűntek. A 2018-as év során a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma 12,5 millió fő volt, ami 58%-os növekedést jelent a 2010-es adatokhoz képest.

A kormány mentőcsomagot hirdetett a turizmus, illetve idegenforgalmi iparág számára, amelyben szerepelt az idegenforgalmi adó felfüggesztése december 31-ig, a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adójának 4%-ra csökkentése június 30-ig, illetve határaik emelése. Erre összesen 600 milliárd forintot különített el a kormány, amit a szállodák felújításra is felhasználhatnak.

A nyáron már valamilyen életjelet mutatott a magyar turizmus, azonban az augusztusi adatok alapján elmondható, hogy a tavalyi évhez képest 33%-kal csökkent a szálláshelyeket igénybevevők száma. Ez elsősorban a belföldi vendégek miatt alakult így, ők voltak azok, akik életben tudták tartani a szektort Magyarországon.

A külföldi turisták száma messze alacsonyabb volt, mint 2019-ben, és majdnem biztosan állítható, hogy ez a közeljövőben nem fog változni. Ráadásul a szezonalítás hatása miatt még mélyebbre süllyedhetnek az adatok.


Forrás: ksh