2024 április 17

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Június végére 1,4 százalékkal, 102 milliárd forinttal 7246 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön az MTI-vel.


Kiemelték, a befektetési alapoknál az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredőjeként 41 milliárd forinttal gyarapodott a vagyon. A vegyes alapoknál a kategóriák között a legnagyobb mértékben, 31,7 milliárd forinttal nőtt a tőke júniusban. A növekedéshez a hozamok is hozzájárultak, így a vagyon ebben a kategóriában 3,7 százalékkal 1589 milliárd forintra nőtt a hónapban.

A pénzpiaci alapokból 58 millió forintnyi pénz áramlott ki, a hozamok azonban kompenzálni tudták a csökkenést, így összességében 1,3 százalékkal 36 milliárd forintra gyarapodott a vagyon. A kötvényalapoknál jelentős, 11 milliárd forintot meghaladó tőkekiáramlás mellett a vagyon 0,7 százalékkal 1485 milliárd forintra csökkent. A visszaváltások többségét a hosszú futamidejű kötvényalapok okozták, hiszen onnan csaknem 11 milliárdnyi tőke távozott.

A részvényalapokban 4,7 milliárd forinttal nőtt a tőke a hónapban. A növekedést az árfolyammozgások is segítették, így a kategória vagyona 3,4 százalékkal 741 milliárd forintra bővült. A tőkevédett alapok vagyona alig változott, mindössze 0,4 százalékkal 56 milliárd forintra nőtt. Az abszolút hozamú alapoknál 1 milliárd forint alatti tőkekiáramlás volt egy lejáró alap miatt. A hozamok nem tudták segíteni a növekedést, így a kategória vagyona 0,4 százalékkal 752 milliárd forintra csökkent.

A származtatott alapoknál szintén egy lejáró alap miatt 0,6 milliárd forinttal csökkent a tőke, a kategória vagyona 116 milliárd forintra esett vissza. Az ingatlanalapokból a hónapban megközelítőleg 5,5 milliárdnyi tőke áramlott ki, a nettó eszközérték azonban a hozamok és az árfolyammozgások hatására 0,4 százalékkal 1667 milliárd forintra nőtt. Az árupiaci alapoknál a tőke 200 millió forinttal lett magasabb. A hozamok erősíteni tudták a növekedést, a vagyon ennek megfelelően 1,3 százalékkal, 54 milliárd forintra nőtt júniusban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt, 22,5 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon 3,8 százalékkal 750 milliárd forintra nőtt a hónapban.