2023 január 27

Putyin: „Semmi nem maradna az ellenségből, ha nukleáris csapást mérne Oroszországra”

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek délután azzal fenyegetőzött, hogy „semmi sem maradna abból az ellenségből, aki úgy döntene, hogy nukleáris fegyverekkel csapást mérne Oroszországra.”

Putyin hozzátette, hogy Oroszország rendszeresen tart nukleáris gyakorlatokat. Az orosz elnök ragaszkodott ahhoz a kijelentéshez, hogy „Oroszország semmit sem titkol”, amikor nukleáris tevékenységéről van szó. Az orosz elnök azt is elárulta, hogy Oroszország jelenleg nem tervez újabb mozgósítási hullámot.

Korábban mi is megírtuk, hogy az orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy egyre nagyobb a nukleáris háború kirobbanásának veszélye. Putyin továbbra is kitartott amellett, hogy nem Moszkva lesz az, aki egy ilyen konfliktust kirobbantana. Ennek ellenére Putyin kijelentette, hogy „válaszul egy támadásra Oroszország fontolóra venné esetlegesen az atomfegyverek bevetését is a háborúban”. Putyin hozzátette, hogy Moszkva készen áll arra, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel megvédje szövetségeseit és a nemzeti érdekeit”.

(www.shutterstock.com)

Közben Putyin az Egyesült Államok nukleáris fenyegetettségre vonatkozó megjegyzéseit „felelőtlennek” nevezte. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva az Egyesült Államokkal ellentétben nem telepített atomfegyvereket más országokba. Putyin azt is állította, hogy Oroszország rendelkezik a világon a „legfejlettebb atomfegyverekkel”, az orosz elnök azonban nem akar „hadonászni velük”.