2023 január 30

Jó hírek érkeztek a magyar benzinkutakra

Bár a hatósági 480 forintos ártól elbúcsúztunk, a héten újabb enyhülés érkezett a benzin és gázolaj piaci árában. A csökkenés eltörpül az árstop kivezetése okozta ugrás mellett, de a jelenlegi helyzetben bármilyen negatív irányú változásnak örülhetünk. A hét közepén a benzint literenként 641 forintért lehetett beszerezni, míg a gázolajért 699-et kellett fizetni. Péntekre újabb változás állt be a hazai üzemanyagárakban. A MOL csökkenti a nagykereskedelmi árakat a benzin esetében bruttó 8 forinttal, a gázolaj esetében pedig bruttó 5 forinttal – írja a holtankoljak.hu.

(www.shutterstock.com)

További nyugalomra ad okot, hogy a nyersolaj árfolyama is lejtmenetbe kapcsolt. A fekete arany majd egy éve nem volt ilyen alacsony szinten. Bár a Brent árfolyama a pénteki korai kereskedés során kisebb profitra tett szert, azonban így is 77 dollár alatt tudott maradni. A WTI még ennél is alacsonyabban a 72 dolláros szint alatt tartózkodik. Nagy kérdés, hogy az OPEC mit fog kezdeni a helyzettel. Az eddigi terve, hogy stabilan 90-100 dollár között tartsa az árfolyamot nem jött össze. Ez miatt komoly profittól esett el a kartell.

A raliból lett szakadás és az ársapka esete

Egyre világosabb, hogy a Fed által folytatott agresszív monetáris politika, illetve a recesszióval kapcsolatos keresleti aggodalmak beárnyékolták az új árplafon támogató hatását. Az olajkereskedők aggódva várták, hogyan befolyásolja majd az orosz olajra kivetett korlátozás a piacot. Az intézkedés egyelőre azonban nem tudott szignifikáns hatást kifejteni.

(www.shutterstock.com)

Ennek az is lehet az oka, hogy az orosz olajár sapka nem kifejezetten a Kreml bevételeinek azonnali csökkentésére lett tervezve a nyugati nagyhatalmak által. Inkább arra összpontosítottak, hogy Oroszország nyersolajexportját mozgásban tartsák megakadályozva ezzel egy globális olajhiányt. Az oroszok viszont nem fogják szó nélkül hagyni a korlátozást. A harc még nem ér véget, az oroszok szeretnék büntetni az ársapkát alkalmazó országokat. Oroszország arra számít, hogy az év végére képes lesz olyan jogszabályokat előkészíteni, amelyek megtiltják az orosz vállalatoknak az olaj értékesítését az ársapkát alkalmazó országok részére.

Forrás: oilprice.com; penzcentrum.hu

Címlapkép: Shutterstock