2023 március 20

Nyugdíjasként megtakarítás – érdemes erre nagyon figyelni!

Sok szempontból rendkívül időket élünk, és ez a gazdasági helyzetre is igaz. Az infláció ugyanis évtizedek óta nem látott magasságba emelkedett, 2022-ben átlagosan 14,5 %-kal került többe a fogyasztói kosár, mint egy évvel korábban. Decemberben pedig az egy évvel azelőttihez képest 24,5 %-os volt az infláció. Ilyen környezetben egyértelműen rengeteget számíthat a megtakarításaink tudatos kezelése.

Kockázatoktól függ

Az, hogy valaki milyen megtakarítást választ, nagyban függ a befektetési céljaitól, kockázatvállalási hajlandóságától, és számos egyéb egyedi tényezőtől is. A már a munkaerőpiacon nem aktív, nyugdíjas lakosság számára kifejezetten vonzó lehet a megtakarítások kockázatmentes gyarapítása, és a tervezhető hozam.

A magas inflációs környezet következtében a kamatszint is jelentősen megemelkedett az utóbbi hónapokban, így a kockázatmentes befektetés és a korábbi évekhez mérten kiugróan magas hozam egyszerre képes jelen lenni.

Számos lehetőség közül választhatnak a nyugdíjasok is, és már igen kis összegű megtakarítás is értelmezhető kamatot vonhat maga után. A hagyományosan kockázatmentes befektetési eszköz az állampapír, hiszen ezen értékpapírok mögött a Magyar Állam teljes és feltétel nélküli garanciavállalása áll. Az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) célja is, hogy növelje a háztartások állampapír állományát, hiszen ez a lakosság mellett az államnak is érdeke.

Sokféle lehetőség

A megtakarítások magyar állampapírokban történő gyarapítására több lehetőség van. A Postákon vásárolhatók a Magyar Állampapír Plusz (5 éves futamidejű, átlagosan éves 5 % körüli kamatszint) és a Kincstári Takarékjegy I. és II. (9 %-os, illetve 9,5 %-os éves kamat) nyomtatott formájú típusai, így értékpapírszámla sem feltétlenül szükséges a befektetéshez.

Érdemes kamatoztatni a pénzünket – eurós állampapír is elérhető az Államkincstárnál

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a nem papíralapon, hanem dematarializált formában elérhető állampapírok jelenleg magasabb kamatot ígérnek. A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) jelenleg 14,6 %-os évesített kamatozással fut, míg a 7 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) legújabb sorozata 16 %-os éves kamatot fizet jelenleg. Mielőtt választunk, mindenképpen érdemes tájékozódni az összes lehetőségről, a pontos vásárlási és visszaváltási feltételekről, hiszen egyénenként más megoldások állhatnak a leginkább közel céljainkhoz.

További információk az elérhető lakossági állampapírokról: www.allampapir.hu

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!