2024 július 14

Minden szempontból tarolt a CIB csoport tavaly

A CIB csoport a tavalyi évet 15,84 milliárd forint nyereséggel zárta, ami 114 százalékkal meghaladta a 2020. évi értéket – tájékoztatott az Intesa Sanpaolóhoz tartozó pénzintézet a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készült konszolidált pénzügyi jelentésének tartalmáról pénteken.

Az MTI-nek eljuttatott összefoglaló szerint a bankcsoport jelentős mértékben javította költséghatékonyságát: nettó működési eredménye 18 százalékkal nőtt 2021-ben, miközben a költségszint 5 százalékkal emelkedett. A csoport hitelállománya 5,1 százalékkal bővült tavaly; a lakossági jelzálog- és személyi hitelek új folyósítása 49 százalékkal, illetve 19 százalékkal nőtt – ismertették. A jelentésből kiderül, hogy a vállalati finanszírozás területén az új folyósítások 93 százalékkal voltak magasabbak 2020-hoz képest.

A bank betétállománya 16,7 százalékkal nőtt tavaly, a bővülés mind a lakossági, mind a vállalati üzletágakban megfigyelhető volt; a befektetési alapokban kezelt vagyon 8,6 százalékkal növekedett. A CIB Csoport likviditása szilárd, a hitel/betét arány 60,8 százalékos értéket mutatott az év végén – írták. Arra is kitértek, hogy az elmúlt évek portfóliótisztításának eredményeként a meglévő hitelportfólió minősége tovább javult, a 90 napot meghaladóan késedelmes hitelek aránya a 2020-as 0,7 százalékról 0,6 százalékra csökkent. A CIB Csoport 5 milliárd forint értékvesztést képzett a moratórium miatti esetleges kockázatok fedezésére – olvasható a közleményben.