2024 július 14

Megugrott a kereslet az iparcikkekre

Megnőtt a drágább iparcikkek iránti kereslet, a kereskedők szerint a februárban kézhez kapott állami támogatások és a bőséges jövedelemkiáramlás nyomán. A várakozások szerint a karácsony előtti forgalmat meghaladó vásárlási láz kitart az első fél évben – írta a Magyar Nemzet pénteken.

A lap szerint már a múlt héten látványosan erősödött a kereslet a több tízezer vagy akár százezer forintos háztartási gépek, otthoni berendezések, számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok iránt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó cégek egyértelműen a több ezer család konyhájára pluszpénzeket eredményező állami támogatásoknak – különösen az szja-visszatérítéseknek – tulajdonítják a tél végi felfutást, és úgy vélik, az még hetekig kitart. A MediaMarkt forgalma közel ötven százalékkal nőtt február 11. és 17. között az előző év azonos időszakához viszonyítva, amiben a cég szerint az szja-visszatérítésnek volt kulcsszerepe – ismertette a távirati iroda.

Az eMAG-Extreme Digitalnál közel harminc százalékkal ugrott meg a háztartási berendezések értékesítése. A cég azt közölte, hogy bár az adóhivatal február 10-én kezdte meg az szja-visszatérítések folyósítását a családosoknak, már február 8-tól érezhetően nőttek az eladásaik, vagyis a megrendeléseket sokan már azelőtt leadták, mielőtt kézhez kapták a többletpénzeket. A Magyar Nemzet cikke szerint mindkét cégnél jelentősen emelkedett az okostelefonok, háztartási nagygépek – például szárítógépek, mosógépek, hűtőszekrények – forgalma.