2024 május 27

Szja mentesség – ekkorát szakítanak a fiatalok

Először a 2022-es évre vonatkozóan érvényesíthették a fiatalok a 25 év alattiak szja-adóalap-kedvezményét. Már a mögöttünk álló évben is jelentős adómegtakarítást jelentett ez a dolgozó fiataloknak, amely összgazdasági előnyökkel is járhat. Idén viszont már közel 900 ezret is spórolhatnak intézkedéssel az érintettek. Az átlagkereset felett viszont nekik is adózniuk kell.

Átlagbérhez kötve

A fiatalok szja kedvezményének keretében 2022. január 1 óta a 25. életévét be nem töltött fiatalok csökkenthetik az összevont adóalaplapjukat a 25 év alattiak kedvezményével. 2021-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 433 700 forintos bruttó átlagkeresetet mért júliusban. A 2022-es évben ennek megfelelően havonta ennyivel csökkenthették a jogosultak az adóalapjukat. Mindez azt jelentette, hogy aki megkereste ezt az összeget átlagosan havonta, az a tavalyi évben nagyjából 780 ezer forint szja-t takaríthatott meg.

Az átlagkereset azonban tavaly tovább nőtt. Igaz, az inflációval együtt érdemes nézni a fizetéseket. Mindenesetre a KSH 2022 júliusára vonatkozóan már 499 952 forintos átlagkereseti adattal állt elő, és így a fiatalok adóalap-kedvezménye is ehhez az összeghez kerül viszonyításra. Emiatt az idei évre vonatkoztatva maximális igénybevétel esetén már pár forint híján 900 ezer forintos személyijövedelem-adó megfizetése alól mentesülnek a fiatalok.

De mire költik?

Egyértelmű, hogy igen kedvező az intézkedés az érintett 25 év alattiaknak, hiszen láthatjuk, hogy közel milliós tételt jelenthet egy év alatt a kedvezmény. Az összgazdasági szempontok mentén viszont leginkább az a kérdés, hogy mit kezdenek a megmaradt pénzzel a fiatalok. Amennyiben fogyasztásra fordítják, akkor az pörgeti a gazdaságot, ugyanakkor emeli az egyébként is igen magas inflációt. Ha viszont megtakarítják, azzal későbbi céljaik is elérhetőbbé válnak. Ráadásul most kockázatmentesen is igen vonzó kamatokat kaphatnak a pénzük után. Mindez pedig az állam egészének is jó lehet, ha az államadósság finanszírozásába is fektetnek az érintett munkavállalók.

Címlapkép forrása: Shutterstock