2023 március 20

Extraprofitadó – megszólalt a kormány, eddig maradhat érvényben

Ma 12 órai kezdettel tartott Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Számos téma szóba került Matolcsy György jegybankelnök tegnapi nyilatkozatától kezdve a tanárok béremelésén át egészen a Baross Gábor hitelprogramig. A befektetők viszont az extraprofitadó kivezetéséről szóló megjegyzésre figyelhettek a legjobban.

Extraprofitadó – kivezetik, de más formában maradhat

Gulyás Gergelyt az Index tudósítója kérdezte az extraprofitadóról. Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint ugyanis a bankszektor és a gyógyszeripar extraprofitadóját kell kivezetni jövőre. Nem esett viszont szó például a kiskereskedelmi, vagy az energiaszektort érintő szektorális adókról. Mindezek pedig tőzsdei cégeket is igencsak érintenek. A bankokat sújtó extra tehernél elég az OTP-re gondolnunk, a gyógyszercégeknél a Richter, az energiacégeknél pedig a Mol a legnagyobb érintett. A távközlési különadó esetében pedig a negyedik blue chip, a Magyar Telekom is involvált az extraprofitadó kérdésében.

Gulyás Gergely mai szavai szerint a rezsivédelmi alapból fizetik jelentős részben az energiabeszerzést, amely alapján rezsicsökkentett áron fogyaszthatja az energiahordozókat a lakosság. Méltányos így az, hogyha a jelentős profitra szert tevő cégek hozzájárulnak a közteherviseléshez az extraprofitadón keresztül. A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy ilyen szintű gazdasági beavatkozás nem jó, ha tartós. Így a kormány ahol tudja, ki fogja vezetni jövőre az extraprofitadót. A jelenlegi formájában nem kell fenntartani az adót Gulyás szerint, valamilyen formában azonban jó eséllyel fenn kell tartani. Egy köztes állapot is elképzelhető a miniszter nyilatkozata alapján.

Fontosak lesznek a részletek

A Kormányinfón elhangzott mondatokat értelmezve valószínűsíthető, hogy a 2022-es és 2023-as nagyságrendben nem marad fenn az extraprofitadó, de jó eséllyel nem is tűnik el teljesen. Nagyon valószínű, hogy az esetleges teljes kivezetéshez az energiaárak további jelentős csökkenése kellhet, hiszen egyébként a kormány ragaszkodik a jelenlegi rezsicsökkentés fenntartásához. A fent említett tőzsdei cégek szempontjából tehát érdemes lesz követni, hogy pontosan melyik különadó és milyen mértékben marad majd fent 2024-ben is. Ugyanis az extra terhek jelentős hatást gyakoroltak a múltban is a vállalatok eredményességére.