2024 július 23

Elkezdődött a nyolcadik Pénz7

Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában tartott keddi előadása előtt újságíróknak úgy fogalmazott, kevés olyan dolog van, amely egész életünk során úgy körbevesz bennünket, mint a pénzügyek, legyen szó akár a gyermekvállalásról, a lakhatás megteremtéséről vagy a nyugdíjas éveinkre való felkészülésről. A pénzügyi ismeretek legkönnyebben az iskolarendszeren keresztül, játékos, szórakoztató formában juttathatók el a diákoknak – közölte a helyettes államtitkár.

A pénzügyi tudatosság erősítése elvezethet oda, hogy a takarékosság, a megfontolt és körültekintő döntéshozatal az egyes családok anyagi helyzetét is tudja javítani. A családok megfelelő pénzügyi döntései a nemzetgazdaság számára is hasznosak – mondta az államtitkár. Balogh László kifejtette, csapdák, kockázatok mindig vannak, de a pénzügyi világtól nem félni kell, ha valaki kicsit tájékozott, jártas ezen a területen, akkor ezeket el tudja kerülni. A helyettes államtitkár igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét arra is, hogy merjenek kérdezni, információkat kérni pénzügyi szakemberektől, hiszen nem kell rögtön az első ajánlatot elfogadni bármilyen szolgáltatótól.

Gondolkodva, pénzügyi tervezéssel, tartalékokat képezve a célok sokkal könnyebben megvalósíthatók – mondta. A politikus kitért arra, a fiatalok fogékonyak a pénzügyi ismeretek iránt, különösen azóta, amióta a mobiltelefonokon és a számítógépeken kezdenek elterjedni a különböző fintech megoldások. A Pénzügyminisztérium ezért is hirdetett ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre! címmel digitális versenyt középiskolások számára. A pénzügyi tudatosságot és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő Pénz7 programsorozatba csaknem ezer iskola mintegy 170 ezer diákja 450 önkéntes közreműködésével kapcsolódik be idén országszerte.