2023 szeptember 22

Íme a jegybanki döntés – szóba került a forint is!

A várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kamatfolyosó fels Így már 15 %-ra süllyed az egynapos betéti tender kamatszintje, egyre közelebb van tehát a 13 %-on álló alapkamat. Utóbbin nem tervez változtatni a jegybank, ezt tudhattuk meg a döntést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabástól, a jegybank alelnökétől. Az infláció számottevő és tartós, jelentős csökkenése kellene a jegybankár szerint ahhoz, hogy terítékre kerüljön az alapkamat csökkenése.

Ezzel egyébként az elemzői várakozásoknak megfelelő döntés született. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők ugyanis egyöntetűen 100 bázispontos kamatcsökkentéssel számoltak.

Fontos pontja volt Virág Barnabás megszólalásának, hogy kifejette: a devizapiacon hangulatromlás következett be, ami a forint esetében is növelte a volatilitást. Ez is alátámasztja Virág Barnabás szerint, hogy óvatos, kiszámítható lépésekre van szükség a monetáris politikában. Látható tehát, hogy nem mindegy az MNB számára a forint árfolyamának alakulása (a szerk).