2024 május 26

Csökkentik a benzin és a dízel adóját az írek

Az intézkedés augusztus 31-ig lesz hatályban. Minden egyes 60 literes benzintankkal tizenkét eurót spórolhatnak az autósok, egy dízelüzemű jármű esetében pedig kilenc eurót. A kormány szerint az intézkedés 320 millió bevételtől fosztja meg az államkasszát. Paschal Donohoe azonban jelezte azt is, hogy nem lehetséges megvédeni a polgárokat és a vállalkozásokat az infláció teljes hatásától. Eamon Ryan környezetvédelmi miniszter szerint Európa számára a megújuló energiaforrásokra való áttérés a legjobb módja annak, hogy csökkentse az Oroszországtól való függőségét. A kabinet nem tartja valószínűnek, hogy rövid távon gáz- és áramadagolásra kerülne sor. Az állam jelenleg 90 napos nyersolaj és olajtermék tartalékkal rendelkezik.

Az üzemanyag-ágazat képviseleti szerve aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adójának csökkentése nem lesz elegendő a fogyasztók terheinek mérsékléséhez, mivel a nagykereskedelmi árak emelkednek. A Fuels for Ireland szakmai képviseleti szervezet szerint az elmúlt 24 órában a gázolaj ára a nagykereskedelmi piacokon literenként 22 centtel emelkedett. A most bejelentett adócsökkentés „még ezt sem fogja tudni ellensúlyozni”. A Fuels for Ireland szerint a kormánynak most sürgősen nyomást kellene gyakorolnia az európai partnerekre, hogy fontolják meg az üzemanyagokra kivetett áfa esetleges módosításait, amihez uniós szintű megállapodásra van szükség. Michael Martin miniszterelnök elmondta, hogy a kormány más uniós országokkal együttműködve vizsgálja, hogy lehetséges-e a gázolaj jövedéki adójának további csökkentése, mivel az uniós szabályok jelenleg nem teszik ezt lehetővé. Elmondta, hogy a kormány megpróbálja elérni, hogy nagyobb rugalmasságot kapjon abban a tekintetben, hogy mit tehet. Hozzátette, hogy a kormány több mint 800 millió eurót különített el az emelkedő energiaárakra való reagálásra – ismertette a távirati iroda.

„Energiaválság alakult ki mind az ellátás, mind az árak tekintetében” – mondta, hozzátéve, hogy „a következő kulcsfontosságú terület az élelmiszerellátás lesz”. Verona Murphy független képviselő szerint a mezőgazdasági gázolaj literenkénti 2 centes csökkentése „egy vicc, amin a gazdák nem tudnak nevetni”. A képviselő az üzemanyag adóztatásának szerkezetét bírálva kijelentette, hogy az üzemanyagra kivetett 23 százalékos áfa „adó a négyzeten”.