2023 január 30

Az USA biztosítani akarja, hogy az ukrajnai konfliktus ne fajuljon világháborúvá

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken délelőtt arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok biztosítani akarja, hogy az ukrajnai konfliktus ne fajuljon világháborúvá. Az USA mindenképpen el akarja kerülni a háborút Oroszországgal, mivel az a harmadik világháború kirobbanását eredményezhetné.

Az amerikai külügyminiszter a France 2-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is szoros kapcsolatban marad Moszkvával az esetleges nukleáris fegyverek bevetésének elkerülésének érdekében. Antony Blinken hozzátette, hogy „Nem látunk semmiféle szokatlan tevékenységet ebbe az irányba Moszkva részéről. De azért van aggodalom, nem zárjuk ki, hogy esetlegesen nukleáris fegyvereket vessen be Oroszország az Ukrajnai háborúban.”

A külügyminiszter szerint „kritikus fontosságú”, hogy Joe Biden amerikai elnök megakadályozza az ukrajnai konfliktus további eszkalálódását. „Nem akarunk háborút Oroszországgal, és különösen nem akarunk harmadik világháborút. Arra törekszünk, hogy mindezt elkerüljük” – hangsúlyozta Antony Blinken.