2024 július 23

Az OECD-országokban is gondot okoz az infláció

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 3,8 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése májusban éves szinten az áprilisi 3,3 százalékról. Márciusban még 2,4 százalék volt a mutató.
Májusban az energiaárak 2008 szeptembere óta legnagyobb ütemben, 18,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 16,3 százalékos növekedést követően az egy évvel korábbihoz képest. Májusban az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 1,4 százalékra lassult az áprilisi éves szintű 1,6 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt májusi infláció 2,9 százalékra gyorsult, 2002 augusztusa óta legmagasabb szintre nőtt az áprilisi 2,4 százalékról.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,3 százalék volt a májusi fogyasztóiár-emelkedés az áprilisi 3,8 százalékot követően.

Az euróövezetben 2 százalékos inflációt mértek májusban az áprilisi 1,6 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt májusi euróövezeti infláció 1 százalék volt az áprilisi 0,7 százalékot követően.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a múlt héten azt közölte nem végleges adatként, hogy júniusban 1,9 százalékra mérséklődött az éves szintű euróövezeti fogyasztói árindex és 0,9 százalékra az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt euróövezeti infláció.