2024 május 23

Vesszük, mint a cukrot – hódít ez az állampapír

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hetente közli a lakossági állampapírokra vonatkozó értékesítési adatokat. Már jó ideje jellemző, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) fogy a legjobban a lakossági állampapírok közül, és ez az idei 12. heti értékesítés során sem volt másképp. Mindezzel együtt a háztartások kezében lévő állampapír állomány is folyamatosan nő.

PMÁP – a sztár állampapír

Március 27-től új sorozattal jelentkezett az inflációkövető állampapír, amely 16 %-os induló kamatozással csábítja a lakossági befektetőket, megtakarítókat. A 7 éves futamidejű, infláció felett 1,5 %-os kamatprémiumot fizető kötvényből a 12. héten 77,6 milliárd forint értékben vásároltak a hazai háztartások. Ezzel magasan az első helyet szerezte meg újra az állampapír. Már március közepén is több, mint 5200 milliárd forint értékben tartottak a papírból a magyarok, azóta ez a szám csak tovább nő.

Nem mutat gyenge adatokat a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) sem. A sok éves kihagyás után szeptember végén újraélesztett állampapírból egyetlen hét alatt 8,7 milliárd forintért jegyeztek a magyarok. Folytatja tehát dinamikus állománybővülését a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy kamatozásához kötött hozamú állampapír. Nem sokkal maradt le tőle a postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) sem, 7,4 milliárdért fogyott belőle egyetlen hét alatt.

Szuperállampapír – már nem szuper

Érdemes kiemelni az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) értékesítési adatát is, 5 munkanap leforgása alatt 6,3 milliárdért ebből is vásároltak a magyar háztartások. A 9 %-os kamatot fizető állampapírnál találkozunk kedvezőbbekkel, de a rövid futamidő vonzó lehet a lakossági megtakarítók számára. Elhanyagolható mennyiséget értékesített az ÁKK a korábban szuperállampapírnak nevezett Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+). Ennek tükrében nem meglepő, hogy folyamatosan csökken a korábbi kedvenc állománya, hiszen inkább a papír eladása, visszaváltása a jellemző. A futamidő alatt átlagosan évi 5 % körüli kamatozás érthetően nem vonzó jelenleg a mostani inflációs környezetben. Ez pedig már  hosszú hónapok óta látszik az értékesítési adatokon is.