2024 május 29

Államadósság – itt a friss terv, ez vár Magyarországra!

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a forint piaci kibocsátási tervét a 2023. október – 2023. december időszakra vonatkozóan. A korábbi tervekhez hasonlóan újra kevesebb Diszkont Kincstárjegy maradhat az időszak végére, és meglepő módon most a Magyar Államkötvények állománya is csökkenést mutathat majd.

Államadósság – kevesebb kibocsátás

A kibocsátási terv szerint 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyből (DKJ) 199,5 milliárd forint lejárat lesz esedékes az érintett negyedévben. Ehhez 240 milliárdos kibocsátás társul majd. Egy több, mint 40 milliárdos növekménnyel kell tehát a legrövidebb DKJ-k esetében számolnunk. A 6 hónapos verzióból 230,5 milliárdos lejárattal kell számolnunk, ehhez mindösszesen 90 milliárd kibocsátással készül az ÁKK. A 12 hónapos kincstárjegyeknél pedig 229 milliárdos lesz a lejáró papírok mennyisége. Itt szintén 90 milliárdos kibocsátás várható. Összességében a 659 milliárdos DKJ lejárat mellett 420 milliárdos kibocsátás készül, közül 240 milliárddal csökken tehát az állomány a tervek szerint.

A Magyar Államkötvények esetén is kell most lejárattal számolni. A 2023/A kötvény lejárata miatt 707,4 milliárdot kell majd visszafizetnie a költségvetésnek, de mellette 605 milliárdos kibocsátás is történni fog az ÁKK tervei szerint. Kötvény csereaukcióból és visszavásárlásból 180 milliárd várható lejárati és kibocsátási oldalon is. Így összességében 887,4 milliárdos lejárat mellett 785 milliárdos kibocsátás készül, Több, mint 100 milliárdos állománycsökkenést várhatunk tehát az ÁKK forint piaci kibocsátási terve szerint.

A forint piaci kibocsátási terv szerint tehát csökkenhet az államadósság erről az oldalról. Hozzá kell tenni, hogy szeptemberben jelentős eurókötvény kibocsátás történt meg. Valamint nem csupán a forint piaci kibocsátás határozza meg az államadósságot. Szó lehet még állampapírok lakosságnak való értékesítéséről, devizakötvényekről, valamint egyéb hitelekről is.