2023 március 31

Itt a kibocsátási terv – így finanszírozza magát az állam

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a mai napon közzétette a következő három hónapra szóló, forint piacra vonatkozó kibocsátási tervet. Megtudhatjuk a dokumentumból, hogy a következő hónapokban jelentős mennyiségű kincstárjegy jár le, de bőven készül kibocsátással is az állam.

Diszkont Kincstárjegyek

A Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) 3, 6, illetve 12 hónapos futamidővel kibocsátásra kerülő értékpapírok, melyeknél a befektető hozamát a kibocsátási árfolyam és a névérték közti különbség jelenti. Az államadósság rövidebb távú finanszírozására használja ezt a rugalmas konstrukciót az ÁKK. A 2023 márciusától május végéig terjedő időszakban 396,5 milliárd forint értékben jár le 3 hónapos, 203 milliárd forint értékben 6 hónapos, és 42,5 milliárd forint értékben 12 hónapos DKJ.

Az ÁKK így 325 milliárd értékben bocsát ki 3 hónapos, 280 milliárd forint értékben 6 hónapos, és 140 milliárd forint értékben 12 hónapos kincstárjegyet. Összességében tehát 642 milliárd forint értékben járnak le kincstárjegyek március és május között, kibocsátásból viszont 745 milliárdot tervez az ÁKK. Mindez azt jelenti, hogy bővülni fog a DKJ állomány várhatóan, bár ezen belül szűkül majd a 3 hónapos értékpapírok aránya.

Államkötvények

A hosszabb lejáratú államadósságot államkötvényekkel finanszírozza az állam. A Magyar Államkötvények is aukciók során kerülnek forgalomba hozatalra, futamidejük 3,5,7,10,15 vagy pedig 20 év. Értelemszerűen ritkábban kell lejárattal számolni ezen kötvények esetében, és az érintett három hónapban nem is fog lejárni egy államkötvény sorozat sem. 710 milliárd értékben tervez ugyanakkor államkötvényt kibocsátani az ÁKK. Ha összegezzük ezeket a számokat a DKJ számaival, akkor láthatjuk, hogy 1455 milliárdos kibocsátással készül az állam, és 642 milliárd értékben járnak majd le értékpapírok. Egyértelműen látszik, hogy az ÁKK igyekszik a hosszabb lejáratú kötvények arányát növelni az államadósság finanszírozásában.

Forrás: ÁKK forint piaci kibocsátási terv