2024 május 29

Mad Max kisért – Folyamatos az aszály, nem dolgozhatnak az emberek, mi lesz a cavával?

Katalónia a legkeményebb szárazságtól szenved az időjárási rekordok mérésének kezdete óta, a szőlők elsorvadnak.

Az aszály hatalmas hatással van a pezsgőgyártó Freixenet cégre: a folyamatos csapadékhiányra tekintettel a cég bejelentette, hogy a dolgozói csaknem 80 százalékának rövidített munkaidőt írnak elő. A megvalósítás az évszaktól és az aszályos helyzettől függően változik – közölte az ismert katalán cég.

A cava termése több mint 45 százalékkal csökken

A Freixenet szerint a kellő mennyiségű csapadék hiánya miatt Katalóniában a cava szőlő termése több mint 45 százalékkal csökkent. A jelenlegi helyzet arra kényszeríti a csoportot, hogy rövidített munkaidőt vezessen be. „A tervezett rövidített munkaidő célja az érintett munkahelyek megőrzése és a vállalat átvezetése ezen a válságon” – szögezte le a cég. A rövidített munkaidő tartama és mértéke a régió további fejleményeitől függ.

A cava csúcsminőségű, különleges pezsgő, őshonos szőlőkből készül. Alapját a legtöbb esetben három helyi szőlőfajta alkota.

A spanyol törvények értelmében a vállalatok kivételes helyzetekben ideiglenesen elengedhetik alkalmazottaikat és felfüggeszthetik szerződéseiket. Az Ibériai-félsziget egyes részei valószínűleg az elmúlt 1200 év legsúlyosabb szárazságától szenvednek. Freixenet hazájában, Katalóniában a legsúlosabb aszály a feljegyzések kezdete óta. A Penedes régióban olyan kevés a víz, hogy 30 éves szőlőtőkék is elpusztultak.

Oetker csoport Henkell Freixenet

A pezsgőgyártó az Oetker csoport Henkell Freixenet pezsgőpincészetéhez tartozik. A német-spanyol cég tavaly rekordértékesítésről számolt be, annak ellenére, hogy egyes dél-európai borvidékeken rendkívüli szárazság uralkodott. 2023-ban a bevétel 4,4 százalékkal 1,48 milliárd euróra nőtt az előző évhez képest.

A Brüder Oetker Beteiligungen KG pezsgő-, bor- és szeszesital üzletága hagyományosan nem hozza nyilvánosságra részletes nyereségét. A cég a világ válságai ellenére a 2023-as „kihívásokkal teli évben” még mindig pluszban volt a szűkös nyersanyagokkal, a megnövekedett költségekkel együtt.(dpa, AFX)