2024 június 17

KSH – Az inflációs aktualitások és a számítások háttere

A fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak 2023 decemberében az egy évvel korábbihoz képest. A teljes évet tekintve átlagosan 17,6 százalékkal emelkedtek 2023-ban. Az infláció számítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) transzparens módon és az európai statisztikai irányelvekkel összhangban végzi. Hangzott el a KSH sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt időszakban több, szakmailag nem megalapozott, téves megállapítást közlő, méltatlan támadás érte a KSH-t a fogyasztóiár-index számításának módszertanával kapcsolatban. Az adatok, illetve a módszertan értelmezését segítendő, a KSH sajtótájékoztatót tartott 2024. január 12-én, a 2023. decemberi, illetve a 2023 éves inflációs adatok publikálásának napján. Az eseményen Dr. Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője, valamint Gajzágó Imre, a Fogyasztói árak osztály szakértője nyújtottak betekintést az inflációszámítás komplex módszertanába. Ismertetve az aktuális trendeket, különös figyelemmel az energiaárak alakulására, a szakértői várakozásokra. Valamint arra, hogy miért térhet el az egyéni inflációérzékelés a hivatalos adatoktól.

KSH - Az inflációs aktualitások és a számítások háttere

A fogyasztóiár-index számításának jelenlegi módszertana 2022 augusztusától, a gáz és az elektromos energia lakossági árait érintő kormányrendeletek módosítása [259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet] óta van érvényben, azóta változatlan. Az új módszertan bevezetésével a KSH-t az a cél vezérelte, hogy árstatisztikái a változó jogszabályi környezetben is pontos és hiteles képet adjanak. 

A szakemberek kiemelték, hogy az Eurostat – az Európai Unió statisztikai hivatala – folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. A KSH inflációszámítási módszertana összhangban van az európai statisztikai irányelvekkel (kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletével, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványában foglaltakkal). A KSH statisztikáinak minőségét nemzetközileg egységes, szakmailag megalapozott és statisztikai tudományos eljárásokkal kidolgozott módszertanok biztosítják. Melyek nem alkalmazkodnak politikai vagy gazdasági elvárásokhoz.

Ezt erősíti meg az Eurostat független külföldi szakértőinek nemrég kiadott jelentése is (Peer Review Report). Mely kiemeli, hogy a KSH által készített statisztikák objektívek, magas színvonalúak és megbízhatóak.

Borítókép forrása: Shutterstock