2023 március 22

Kínába látogathat a francia elnök

Szombaton nyilvánosságra került információk szerint Emmanuel Macron francia elnök áprilisban Kínába tervez látogatni, hogy tárgyalásokat folytasson az ország vezetőivel.

A South China Morning Post szombati jelentése szerint Emmanuel Macron francia elnök áprilisban Kínába szándékozik utazni. Franciaország kormányfőjének nem titkolt célja az, hogy meggyőzze Pekinget arról, hogy segítse elő az orosz-ukrán konfliktus mielőbbi, békés lezáródását.

A South China Morning Post beszámolójából kiderült, hogy a francia vezető szerint a béke elérésének egyetlen módja, ha Moszkva kivonja csapatait Ukrajnából. Ebben Macron szerint Peking segíthet.

„Kínának segítenie kell abban, hogy nyomást gyakoroljunk Oroszországra. Biztosítani kell, hogy Moszkva soha ne használhasson vegyi vagy nukleáris fegyvereket a konfliktus során. Kína már megtette az első lépéseket a konfliktus rendeződésének érdekében. A következő lépésben azt kell elérni, hogy a tárgyalások előfeltételeként Oroszország hagyjon fel az agresszióval.” – mondta el Emmanuel Macron a szombati beszámoló szerint.

orosz ukrán
(www.shutterstock.com)

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy már Putyin legnagyobb támogatója, a pekingi vezetés is a tűzszünetet sürgeti. Wang Yi bejelentette, hogy Kína a háború évfordulóján elindítaná békekezdeményezését, ez már meg is történt.

Az értesülések szerint a francia elnök kínai látogatására várhatóan április elején kerülhet sor.

Borítókép forrása: Shutterstock