2024 május 23

Hajrázik a csok: mennyibe kerülnek a hozzávaló telkek a főváros környékén?

  • Már csak alig több mint három hónapig érhető el a nagyvárosi csok, ezen belül a lakóingatlan-építésre is felhasználható támogatás és kedvezményes hitel, ami a telkek piacán hozhat némi élénkülést a fővárosi agglomerációban. 
  • A Pest vármegyei telek kínálat 26 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos ár pedig 29,9 millió forint, ami stagnálásnak felel meg.
  • A legdrágább település Budaörs, ahol 99 millió forint az átlagára a legfeljebb 1500 négyzetméteres, családi ház építésre alkalmas telkeknek, a dobogón Üröm és Remeteszőlős követi, 89 és közel 79 millió forintos átlagárakkal. A legolcsóbb települések közé tartozik egyebek mellett Abony, Gomba és Kiskunlacháza, ahol 3-12,6 millió forintért kínálják eladásra a telkeket. 

Bár a lakástámogatási rendszer átalakítása folyamatban van, konkrétumokat nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy az új lakóingatlan építésére is igényelhető nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezmény az év végén megszűnik. Így, aki élne ezzel a lehetőséggel, annak mindössze pár hónapja maradt. Az ingatlan.com és a money.hu friss elemzése most bemutatja, mennyibe kerülnek a lakóingatlan-építéshez szükséges legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek, valamint hogyan működik a finanszírozás építkezés esetén. 
 
Miért más egy lakásépítési hitel? Mi a helyzet a telekpiacon? 
 
“A lakóingatlan-építési hitel minden banknál bonyolultabb eljárás, mint a sima lakáshitelek adminisztrációja. Bár akad olyan bank, amely – bizonyos feltételekkel- egy összegben ad építési hitelt, azonban inkább az úgynevezett szakaszos folyósítás a jellemző ennél a hiteltípusnál. Szükség van a megfelelő önerőre, ami legalább 20 százalék. Ez egyébként lehet már megkezdett munka, például alapozás is. A rugalmasabb bankok, alacsony készültségi fokra, a minimális 20 százalékos önerőre is adnak építési hitelt, míg más bankok 30-40 százalékos készültségi foknál húzzák meg a minimális limitet. A hitel szakaszonkénti folyósítása szintén a készültségi foknak megfelelően történik” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 
 
Az építési hiteleknél a legkisebb felvehető összeg jellemzően 3 millió forint, a maximális összeg pedig általában 60-80 millió forint, de jelentős különbségek vannak az egyes pénzintézetek között. Ha egy adott banknál elérhető maximális összegnél magasabb kölcsönt szeretnénk igényelni, azt kizárólag egyedi kérelem benyújtása és pozitív elbírálása révén tehetjük meg. “A maximálisan felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok várható forgalmi értékének 80 százaléka” – közölte Korponai Levente. 
 
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az új lakások piaca a használtakéhoz hasonlóan visszafogottabb lett a 2010-es évek második feléhez képest. Ezt mutatja egyebek mellett az is, hogy az idei első félévben 19 százalékkal csökkent az átadott új lakóingatlanok száma, emellett a kiadott lakásépítési engedélyeknél 39 százalékos volt a visszaesés. Balogh László szerint a csok kifutása hozhat némi keresletélénkülést az év végéig a telekpiacra, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban. 
 
Mennyibe kerülnek a telkek főváros közelében? 
 
Az ingatlan.com adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a Pest vármegyében eladó legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek kínálata 26 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. “A családi házak építésére is alkalmas telkek átlagára 29,9 millió forint, ez lényegében stagnálást jelent az előző évhez képest. A változatlan árak a visszafogott kereslettel és lakásépítési kedvvel magyarázhatóak” – mondta Balogh László. 
 
A legdrágább telkek Budaörsön találhatóak, amelyek 99 milliós átlagárral szerepelnek a kínálatban, utána következik Üröm és Remeteszőlős 89 milliós és közel 79 millió forintos árakkal. A Nagykovácsiban és Diósdon lévő telkekért 74,9 és 66,7 millió forintot szeretnének a tulajdonosok. A legnagyobb kínálattal rendelkező települések közé tartozik Budaörs és Diósd mellett Érd és Pomáz is, előbbi településen 40 millió, utóbbin 38,1 millió az átlagár. 
 
A legolcsóbb Pest vármegyei települések közé sorolható egyebek mellett Abony, Törtel, Nagykáta, Gomba, Monorierdő vagy éppen Kiskunlacháza, ezeket a településeken 3-12,6 millió forintos átlagáron vehetünk telket. Több településen azonban szűk a kínálat, van, ahol kevesebb mint 10 eladó telek van. 
 
Korponai Levente beszélt arról is, hogy arra is figyelni kell a házépítést tervező családoknak, ha a kiszemelt telek a tulajdoni lapon nem építési telekként van bejegyezve, akkor a bankok nem fogadják el fedezetként. Ilyenkor érdemes telek átminősítést kezdeményezni a hitelfelvétel előtt, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy másik ingatlant kell bevonni. A szakember azt is elmondta, hogy a lakásépítési hitel, valamint jogosultság esetén a csokos támogatás és kölcsön esetén érdemes a teljes hiánytalan dokumentációval menni a bankhoz, ebben a hitelszakértők nagy segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek. Mindkét szakember rámutatott arra, hogy a csokos hitel telekvásárlásra nem, csak építkezésre vehető igénybe. 
 
Bár a nagyvárosi csok elbúcsúzik az év végén, és előreláthatólag érkezni fog a „csok Plusz”, egy új támogatási rendszer, de a kistelepülésekre szóló falusi csok megmarad, sőt, jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel. Ez pedig januártól az érintett települések ingatlanpiacán generálhat élénkülést. 

Borítókép forrása: Shutterstock