2024 június 24

Érkeznek az adószámla-értesítők

.Június közepétől folyamatosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdálkodóknak az értesítést az adószámla-egyenlegről. Értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Erre hívta fel a figyelmet az adóhatóság keddi közleményében.

A többségnek elektronikusan, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés. Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk is keletkezett, azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást. Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületein is bármikor megtekinthető. A NAV ügyfélportálján (ÜPO) vagy a NAV-Mobil alkalmazásán az Adószámla funkciónál – jelezte az adóhivatal. Az adószámla-adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető Adószámla információs oldalon található további segítség – ismertette a távirati iroda.

A tavalyi évre felszámított pótlék az értesítés megérkezése után az ügyfélportálon a Pótléklevezetés menüpontban lekérdezhető. A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. Az „Átvezetés és kiutalási kérelem” elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető. Az űrlap legegyszerűbben az ügyfélportálról érhető el. Az adószámla lekérdezése után a Túlfizetés rendezés gombbal, külön segédprogram telepítése nélkül, bármilyen okoseszközről, akár mobiltelefonról is – közölte a NAV.