2024 április 17

Dinamikusan nőtt az Erste Bank adózott eredménye

Hozzátette: az időszak kockázati költségektől mentes volt – tavaly ez jelentős összeget tett ki a pandémia miatt -, a profit jelentős emelkedése pedig ennek és a működési bevételek 17,4 milliárd forintos, 24,1 százalékos növekedésének köszönhető, illetve a 89,6 milliárd forint működési bevétel közel 10 százalékát kitevő, egyszeri tételeknek. A költségek a bevételektől jóvalelmaradó mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek, így a pénzintézet működési eredménye 45,5 százalékkal 49,4 milliárd forintra nőtt.

A nettó kamatbevételek 19 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 17,8 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevétel 25,5 százalékkal nőtt. Kitért arra, hogy a költség/bevétel arány is nagyot javult éves összevetésben: június végére 44,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 52,9 százalékról.

Az ügyfélhitelek állománya június végén 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 1855 milliárd forint volt. Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult, 10,6 százalékkal maradt el 2020 első hat hónapjának teljesítményétől, 197 milliárd forintot tett ki. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) a tavaly június végi 2,1 százalékról 2,9 százalékra nőtt – tette hozzá Jelasity Radován -iymertette a távirai tiroda.

Harmati László lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes jelezte: a hitelezésben masszív, 5  százalékot meghaladó fellendülésre számítanak a második fél évben, idén a lakáspiaci dinamika húzza a hitelezést. A fogyasztás
élénkülésével a személyi kölcsönök és hitelkártyák száma is nőtt. A bankkártyás online vásárlások aránya két év alatt 40 százalékotemelkedett – mondta. A lakossági területen az új hitelkihelyezések értéke megegyezik a tavalyival, azonban az összetétele más. A teljes lakossági hitelállomány 18 százalékkal 1096 milliárd forintra nőtt az első fél évben – sorolta. A bank további céltartalék képzést nem tervez a moratórium hatásai miatt.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: 19 százalékkal nőtt az Erste csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon, 3965 milliárd forintra, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt. A továbbra is magas lakossági megtakarítási kedv és a kamatkörnyezet nagyobb arányban az értékpapír-befektetések felé tereli az
ügyfeleket.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője a növekvő új finanszírozást emelte ki a cégek között. Az új
finanszírozás – a hitelek és a kötvények együtt – volumene 9 százalékkal bővült a tavalyi első fél évhez képest. A kis-, és
középvállalatok hitelállománya 11 százalékkal 280 milliárd forintra bővült, az új kihelyezés 23 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új kihelyezés 66 százalékkal nőtt éves összevetésben, a hitelállomány azonban így is 12 százalékkal csökkent. Év végéig az egész piacon és a vállalati hitelezésben is bővülést várnak, és a kötvényjegyzésben is, egyaránt legalább 5 százalékosat.

Korábbi közlemény szerint az Erste csoport teljes első féléves működési eredménye 24 százalékkal 1,69 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,36 milliárd euróról. Ebben elsődleges szerepet játszott a stabil nettó kamatbevétel, a nettó díj- és jutalékbevételek jelentős emelkedése, valamint a nettó kereskedésieredmény és a pénzügyi eszközökön elért eredmény gyors növekedése. Mivel a régió kockázati környezete kedvező maradt 2021 első, a bankcsoport 83 millió euró kockázati költséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 675 millió euróval, amikor az Erste koronavírus-válság kitörésével kapcsolatos kockázatokra előre képzett céltartalékot. Az Erste csoport nettó nyeresége 918 millió
euróra nőtt a tavalyi első félévi 294 millió euróról. Összevetve a koronavírus előtti évvel: a nettó nyereség 732 millió euró volt 2019 első felében.