2024 május 23

Zuhan a dollár, meg sem áll 312,5-ig?

Új mélyponthoz érkezett a forint/dollár párharc. Rengeteg embernek a fejében megfordult, hogy miért gyengül ennyire a világ elsőszámú valutája, és mikor lehet ennek vége. Az OTP elemzője szerint azonban akár a 312,5-ös szinte is fel kell készülni.

Mi folyik Amerikában?

Amerika közgazdászai a fellegekben járhatnak, köszönhetően a jobbnál jobb makrogazdasági adatoknak és előrejelzéseknek. Az infláció a vártnál jobban csökken, a recesszió esélyét pedig elkezdték visszavágni a nagy elemzőházak. A boldog kilátásoknak azonban nem mindig örül a dollár, hiszen sokszor egy menekülő deviza szerepet is felvesz. Ahogy az elmúlt hetekben láthattuk, a válság végét jelző számok pirosan tükröződtek az árfolyamon.

A forint és a dollár

Izgalmas a forint és a dollár párharca, hiszen amíg a dollár alapkamatát emelik, addig az MNB elkezdett lazítani. Így csökken a kamatelőnye kicsiny devizánknak. Ez azonban nem annyira tükörződik az árfolyamon, ami szépen lefele csordogál. Az OTP elemzője szerint:

„A dollár gyengülés és a forint erő egyszerre vitte új mélypontra. A két hete indult forint gyengülés ennek a párnak sem törte a csökkenő trendjét. A piros vastag trendvonal még tolja lefele a görbét. Amíg ez a meghatározó vonal nem törik felfele, addig komoly teret nem fog nyitni ez a minta. Mivel letörte a vastag zöld trendvonalat, ezért a 312,5 is képbe kerülhet, mint következő erős támasz.”

Forrás: OTP elemzések

Képek forrása: shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!