2024 június 14

Íme az elemzés – mi vár rád, forint?

Ahogyan tegnapi cikkünkben is megírtuk, igencsak mozgalmas időszakon van túl a magyar fizetőeszköz. A forint július elején valósággal zuhant, és több havi mélypontra esett az euróval szemben. A visszaerősödés is legalább ennyire intenzív volt azonban utána. Kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése előtt merre indul a forint. Ezzel kapcsolatban érkezett ma technikai elemzés.

Forint – fontos nap előtt

A mai nap eddig nem alakult szépen a forint számára, az EUR/HUF keresztárfolyam ugyanis immár 375 felett jár. Messze van ez a szint ugyanakkor a július elején tapasztaltakhoz képest. Akkor volt, hogy 390 forintot is kellett adni egyetlen euróért a devizapiacon. Ez utóbbi március vége óta nem látott gyengeséget jelentett az euróval szemben.

Jövő kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa. A korábbi gyakorlatból 100 bázispontos kamatvágás adódhatna – májusban és júniusban is ennyivel mérsékelte az irányadó rátát a jegybank –, azonban az aktuális inflációs, piaci trendek tekintetében természetesen nem lehet pontosan megjósolni a testület döntését. A döntés mellett ráadásul a jegybankárok kommunikáció is döntően hathat arra, hogy ezúttal miképp reagál a monetáris politikai lépésre a hazai pénznem.

Technikai elemzés

Az OTP Global Markets ma délelőtt technikai elemzést adott ki az EUR/HUF devizapárra vonatkozóan. Az elemzés szerint a két hete indult gyors forintgyengülés az ideális csökkenő trendről lefordult, így az irány nem változott. Szerintük a 375 alatti zóna viszont már nem tűnik kedvező forint vételi helynek, mert a profitrealizálások gyorsan megingathatják a csökkenő trendet. Az elemzés alapján amíg a fő piros trendvonal nem törik, addig viszont komoly forintgyengülés nincs a pakliban. Szeptemberre a csökkenő trendvonal már 382 környékén állhat – írják. Ellenállásként a 390,625, a 406,25, valamint a 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 367,2, valamint a 359,4 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!