2023 január 27

Szakad tovább a forint – már a 400-as euró is álom marad?

Ma reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a novemberre vonatkozó inflációs adatokat. A pénzromlás Magyarországon még annál is nagyobb volt, mint amekkorára korábban számítani lehetett. Szintén a mai napon ismerhettük meg a külkereskedelmi egyenlegünk és az államháztartási hiány alakulását. A nem túl kedvező adatoknak a piac sem örülhetett, nagyot esett ma a forint.

Nincsenek jó híreink

Az infláció novemberben 22,5 %-os volt, azaz egy év alatt ennyivel nőttek hazánkban a fogyasztói árak. Mindez új, több évtizedes rekordot jelent, ráadásul az élelmiszerek és a rezsi vezeti az áremelkedést. A magas infláció értelemszerűen a forint megítélését is befolyásolhatja, hiszen a magyar fizetőeszköz vásárlóértékének romlását is jelzik egyben az inflációs adatok. A KSH közölte az októberi előzetes külkereskedelmi egyenleget is, újra 1 milliárd euró feletti hiányról adhattak számot a statisztikusok, elsősorban az elszaladó gázárak következményeképpen.

Nincs könnyű helyzetben az államháztartás a mai adatok szerint

Mindeközben a költségvetés is jelentősen túlköltekezett, a Pénzügyminisztérium mai közleménye szerint novemberben 876 milliárd forintos volt a hiány. Alapvetően ebből még sok következtetést nem érdemes levonnunk, hiszen szezonálisan is jelentős lehet az ingadozás, ugyanakkor az ilyen magas hiányra már felkaphatják a fejüket a befektetők is. Természetesen nincs szó arról, hogy a költségvetés ne lenne képes kifizetni a kiadásait, a nehezedő makrogazdasági helyzet viszont gyengítheti az országspecifikus piaci képet.

Nagy esésben a forint

A fentiek mellett érdemes figyelni arra is, hogy a benzinárstop eltörlése és a nyomában bevezetett újabb különadó is kétes megítélésű lehet, valamint az uniós források érkezése sem biztos az Európai Bizottság előző heti ajánlásának tükrében. A forint árfolyamának alakulását befolyásoló számos tényező eredője döntheti el majd a hazai pénznem sorsát – a felemás szempontokat jól jelzi, hogy az elemzők is némileg megosztottak a magyar fizetőeszköz későbbi értékeltségét tekintve. Ezekben az elemzésekben a 400 alatti és 420 körüli euróárfolyam is előfordul, mint várakozás, persze ezek bármikor változhatnak az aktuális helyzet tükrében. Az azonban biztos, hogy ma 2 hónapos mélypontot is láthattunk az euróval szemben, az EUR/HUF kurzus ugyanis 419 felett is járt ma délután.