2023 január 27

Nem bírja tovább a forint – készülhetünk a 450-es euróra?

A 2022-es évet 400 körül fejezte be az EUR/HUF kurzus, így igen könnyű kiszámolni, hogy idén hogy teljesített a magyar fizetőeszköz. A forint alapvetően erősödött január első felében, azonban egy ideje már nem tudott további lendületre szert tenni a főbb devizákkal szemben. A következőkben így érdemes lehet figyelni, hogy az inkább stagnáló mozgás milyen árfolyamot vetíthet előre.

Megállt az erősödés

Az év legelején még 404 fölé is ugrott az euróárfolyam, azonban arról a szintről jelentős erősödés vette kezdetét. Az idei eddigi csúcsot január 9-én érte el a forint az euróval szemben, akkor volt, hogy 394 alatti árfolyamot láthattunk a devizapiacon. Azóta viszont összességében inkább gyengült a hazai pénznem, tegnap a lélektanilag is fontos, kerek 400-as szint fölé is benézett az EUR/HUF keresztárfolyam.

Az egyelőre kijelenthető, hogy idén eddig jóval kisebb intenzitással változik a forint árfolyama, mint például 2022 őszén megszokhattuk. Mindez alapvetően jelenthet stabilitást is a magyar fizetőeszköz megítélésére vonatkozóan, ugyanakkor az erősödés elakadása miatt felmerül a kérdés, hogy lesz-e a még olcsóbb az euró. Az elemzők is megszólaltak a forinttal kapcsolatban. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a közeljövőben nem vár jelentős erősödést, azonban az év során összességében fokozatos és lassú erősödésre számít.

Cinkotai Norbert, a KBC elemzője szerint stabil horgonyt jelenthet a 400-as szint jelenleg az euróval szemben, és Varga Zoltán (Equilor) is a 390-410-es sávban látja valószínűnek az EUR/HUF keresztárfolyamot a következő hetekben. Abban egyetértettek a megkérdezett elemzők, hogy az országspecifikus tényezők (mint a költségvetés helyzete, az uniós pénzek kérdése, a jegybanki politika) mellett a nemzetközi piaci hangulat alakulása lehet a legfontosabb a forint árfolyamának szempontjából.

Jön az MNB döntése

Pontosan egy hét múlva tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Bár alapvetően nem számít jelenleg a piac az alapkamat 13 %-ról való elmozdítására, mégis fontos üzeneteket közölhet a jegybank a várható kamatpályával kapcsolatban. A legnagyobb kérdés most az, hogy az egynapos betéti tender 18 %-os szintje mikor változhat, és milyen ütemben kezdhet el esetleg csökkenni ezen irányadó ráta Magyarországon. A legutóbbi kamatdöntés óta már ismerjük a decemberi inflációs adatot, amely némileg pozitív meglepetést okozott. Érdemes lesz figyelni, hogy az MNB is hasonlóan kommentálja-e az árszínvonal hazai alakulását és ez változtat-e a monetáris politikán a jövőben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!