2024 május 22

Megtiltották a CREDIT HOUSE müködését

Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás súlyosan jogsértő magatartásával folyamatosan megszegte a hitelintézetitörvény prudens működést meghatározó előírásait, nem tartotta be avezető állású személy előzetes engedélyeztetésére ésmegválasztására vonatkozó jogszabályi előírásokat. A közlemény szerint a cég felügy előbizottságának 2019. novembere óta nem volt jegybanki engedéllyel rendelkező és a pénzügyi vállalkozás által megválasztott elnöke, és a vonatkozó határozati kötelezés ellenére sem adott be erre irányulóengedélyezési kérelmet.

A CREDIT HOUSE Zrt. az elmúlt évben ugyan formálisan eleget tett adatszolgáltatási kötelezettségének, de azt pontatlanul és nemteljes körű tartalommal teljesítette, amivel folyamatosan akadályozta a jegybankot a felügyelési te vékenységének ellátásában.A pénzügyi vállalkozás továbbá nem hajtotta végre az MNB ennek nyomán meghozott határozati kötelezését sem.

Mindezek mellett a CREDIT HOUSE Zrt. honlapján közzétett panaszkezelési szabályzata – a személyes ügyfélfogadási, illetve a panaszok személyes és telefonos közlésére vonatkozó elérhetőségi információi – sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak. Az MNB vezetői levélben és határozatban is felhívták a pénzügyi vállalkozást ezek aktualizálására, amelyet szintén nem teljesített -közölte a távirati iroda.

A CREDIT HOUSE Zrt. piaci súlya csekély volt, tevékenységi engedélyének visszavonása nincs érdemi hatással a pénzügyipiacokra. A pénzügyi vállalkozás által korábban kihelyezett törlesztéseit az érintett ügyfeleknek szerződéses
feltételeiknek megfelelően változatlanul teljesíteniük kell -olvasható az MNB közleményében.