2024 május 29

Forint – durva esés, most kell eurót venni?

A csütörtöki nap egyelőre nem alakul túl pozitívan a forint szempontjából. Hiába történt nem is olyan régen egy jelentős erősödés, azóta sem tud nagyon messzire kerüli a 400 körüli szintektől az euróárfolyam. Ez pedig baljós jel lehet a megjelent elemzések szerint. Időközben pedig a nemzetközi piaci helyzet is igen feszültté kezdett válni.

Forint – dollár, nemzetközi piacok, MNB

Ahogyan a korábban megjelent elemzések rámutattak, a dollár erősödése igencsak betehetett a forint számára is. Általánosságban is igaz, hogy a sérülékeny devizák számára nem tesz túl jót az amerikai fizetőeszköz ereje. Ráadásul a dollár erősödése részben amiatt következhetett be, hogy kevesebb kamatcsökkentést áraznak a Fed részéről 2024-re a befektetők. Márpedig ez azt jelenti, hogy dollár kamata magasabb marad.

Emellett meg kell jegyezni, hogy a nemzetközi befektetői hangulat sem túl jó a héten. Ebben szerepe lehet annak, hogy a hétvégén Irán támadást indított Izrael ellen. Még akkor is jelentős feszültséget okoz ez, ha a támadást nagyrészt sikerült hatástalanítani. Kérdés ugyanis, hogy Izrael milyen válasszal készül. Mindez pedig az olajárakon, a befektetői kockázatvállalási hajlandóságon keresztül befolyásolhatja a szélesebb piacok, és így a forint árfolyamát is akár. Jövő kedden pedig az MNB kamatdöntő ülése hozhat izgalmakat.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ tegnap délelőtt tett közzé technikai elemzést, többek között a forint árfolyamáról is. Mivel visszafordult hamarabb, mint a 386,7-es szint, ezért a korrekciót követően megmaradt a long trend – írják. A vékony zöld emelkedő trendvonal törése hozhat majd forint erősödő hullámot az elemzés alapján. Előtte újra a 398,4 körüli szint lehet tesztelhető az OTP elemzői szerint. A mozgás viszont trendszerűtlen, vagyis semleges, sávkereskedésnek tűnik még – szerepel az elemzésben. Ellenállásként az EUR/HUF keresztárfolyamnál a 398,4, a 406,25 és 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8 és a 375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!