2024 május 27

Dollár – új mélypont jöhet

Pillanatnyi erősödés után ismét kezdi elveszíteni a talajt a lába alatt a dollár. Amerika devizája az elmúlt hetekben enyhén felértékelődött, azonban a bankpánik leültével és a ismét csökkenő irányba kapcsoltak a dollár párok.

Helyzet itthon és Amerikában

Ha a tengerentúlról beszélünk muszáj megemlíteni a bankpánikot. Hogy áll most a helyzet? Nos örömre adhat okot a tény, hogy egy hete nem dőlt be újabb bank, sőt az eddig összeomlott cégeket is sorra megvették. Az SVB-re is akadt végül egy beruházó, ezzel is megnyugtatva a piacot.

A legnagyobb izgalmat a Deutsche Bank zavaros árfolyama okozta pénteken. A banknak megnőtt a fizetésképtelenség elleni fedezet ára, ezzel megrémisztve az ügyfeleket és befektetőket egyaránt. Azonban az árfolyam durva leértékelődése után, a mostani héten ismét zöld irányba száguldanak a részvények.

Itthon is jókedvben robog a magyar tőzsde. Jött egy kamatdöntés is az MNB-től, ami után mind az euró mind a dollár ellen rákapcsolt a forint.

USD/HUF

Az OTP elemzője szerint a forint ellen profitrealizálás zajlott az elmúlt pár napban, aminek most vége szakadhat. Ennek hatására az irány ismét lefele lehet.

„A forint erő és a dollár gyengeség egyszerre hozott erős lefele mutató mozgást. Egyelőre ebben változást nem látni, még mehet lejjebb az árfolyam, új mélypont könnyen benne lehet a pakliban. A 343 környékétől kezdve találhatóak erősebb támaszok. Vétel csak erős túladottság esetén javasolt, pár
napos korrekcióra lehet érdemes nyitni, de ez a szituáció akár hetekre is lehet.”

EUR/USD

Nem csak a forintnál jöhet esés. Az euró is győzedelmeskedni látszik a dollárral szemben. Az elemző szerint a pár korrekciós fázisa véget ért. „A trend még felfele áll, a dollár vétel nem tűnik jó ötletnek.”

„A dollár továbbra is leértékelődő pályán halad, az 1,1108-1,1230 közötti zóna számít erős ellenállásnak.
Dollár vételeket keresni még nem tűnik jó ötletnek.”

Forrás: otpbank.hu

Címlapkép forrása: shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!