2024 július 23

A Revolut adataiból kiderül, hogyan fektettek be a magyarok 2023-ban

A Revolut globális pénzügyi app világszerte több mint 35 millió, Magyarországon pedig több mint 1 millió ügyféllel rendelkezik. Nyilvánosságra hozta a magyarok és egész Európa 2023-as befektetési trendjeit.

A Revolut adatai szerint 2023-ban 96%-kal nőtt a kereskedést folytató magyarországi ügyfelek száma. A magyarok aktívan fektettek be a Revolut alkalmazáson keresztül. Az értékpapírszámlákon év végén átlagosan 576 450 HUF-ot könyveltek el (az EGT-ben az átlag 690 600 HUF volt). A legnagyobb értékű befektetési számlákkal a 65–74 éves korosztály rendelkezik, átlagosan 1 630 300 HUF összeggel.

Különböző nemi dinamikák is megjelentek. Magyarországon a férfiak voltak a befektetések élén, nagyobb aktivitást mutattak és nagyobb összegeket fektettek be. A férfiak átlagos számlaegyenlege több mint kétszer magasabb értéket ért el a nőkéhez képest. Előbbi 685 690 HUF, utóbbi pedig 286 900 HUF volt.

Népszerű volt a Tesla

Az EGT-n belül 2023-ban az amerikai részvények közül az autóipari óriás Tesla részvényeivel kereskedtek a legtöbbet. Majd az amerikai űrhajózási vállalat, a Momentus, és a NIO kínai autóipari vállalat következett sorrendben. Az uniós részvények közül az Anheuser-Busch sörgyár állt az élen. Amit a német autóipari vállalat, a Volkswagen, és a holland fizetésfeldolgozó vállalat, az Adyen követett.

A legtöbb európaihoz hasonlóan a magyar befektetők is nagy lelkesedést mutattak az amerikai tőzsdén jegyzett Tesla-részvények iránt. A Teslát a kínai NIO és Xpeng autóipari cégek részvényei követtek a rangsorban. A legtöbbet kereskedett uniós részvények a belga Anheuser-Busch InBev sörgyártó cég, a német Bayer AG gyógyszer- és vegyipari vállalat és a Volkswagen autóipari cég részvényei voltak.

Azok számára, akik diverzifikált és költséghatékony pénzügyi eszközöket keresnek, a Revolut tavaly bevezette a tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket), amelyek a Revolut alkalmazáson belül széleskörűen diverzifikált eszközportfóliót, azon belül például részvényeket és kötvényeket kínálnak.

Az ETF-ekbe való befektetés megkönnyítheti a befektetési kockázatok kezelését, és csökkentheti a kutatómunkára fordított költségeket és időt. A rendszeres befektetés melletti elköteleződés és a rövid távú áringadozások hatásának csökkentése érdekében a Revolut nemrégiben bevezette az „ismétlődő vételek” lehetőségét. Mely lehetővé teszi a részvények és ETF-ek előre meghatározott időben és gyakorisággal történő vásárlását. A magyar befektetők körében 2023-ban a Vanguard S&P 500, az iShares Core MSCI World és az iShares USD Treasury Bond 20+yr (Dist.) ETF-ek vezették a listát.

Rolandas Juteika, a Revolut EGT-beli befektetési és kereskedési szolgáltatásaiért felelős igazgató így nyilatkozott:

„A 2023-as évre visszatekintve, a részvénypiacnak az S&P 500 index szerinti lenyűgöző, több mint 24%-os, illetve a Nasdaq 100 index szerinti elképesztő, 54%-os emelkedése a pénzügyi környezet rugalmasságáról és alkalmazkodóképességéről tanúskodik. Ami a 2024-es kilátásokat illeti, az EGT-ben a kamatlábak potenciálisan 4–5%-os értéken maximalizálódnak majd, árnyalt dinamikát eredményezve ezzel. A kamatlábak várható csökkenésével ugyanis emelkedhetnek a kötvényárak, új stratégiai lehetőségeket kínálva ezzel a befektetők számára. Hamarosan lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy a telefon képernyőjén keresztül, már néhány érintéssel hozzáférjenek ehhez a térhez.

Emellett az infláció csökkenésének biztató tendenciája további optimizmusra ad okot. Hiszen ez olyan környezetet alakít ki, amely a változatos befektetési stratégiák számára kedvez. Ahogy belépünk a 2024-es évbe, kulcsfontosságú lesz az, hogy a befektetők a változó piaci feltételek figyelembevétele mellett átgondolt és kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazzanak a felmerülő lehetőségek kiaknázásában.”

A Revolut a közelmúltban európai tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeivel bővítette az EGT-n belüli befektetési kínálatát. Útjára indította a Kereskedelmi Pro-t, a haladó kereskedőknek szánt előfizetési csomagot. Mely kedvezményes jutalékot, magasabb megbízási limiteket, fejlett portfólióelemzést és asztali gépen elérhető kereskedési terminált biztosít. 

A Revolut az alkalmazáson keresztül több mint 2200 amerikai tőzsdén jegyzett értékpapírhoz, több mint 140 EU-ban jegyzett értékpapírhoz és több mint 200 tőzsdén kereskedett alaphoz (ETF-hez) kínál hozzáférést. 

Az EGT-ben a befektetési szolgáltatásokat a Revolut Securities Europe UAB (Revolut) nyújtja. Mely a Litván Bank által engedélyezett és szabályozott befektetési vállalat. A befektetésekkel kapcsolatban rendelkezésre bocsátott információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, ajánlásnak vagy befektetési döntés meghozatalára vonatkozó ajánlatnak. Kizárólag tájékoztató jellegűek. Mint minden befektetés esetében, a tőke kockázatnak van kitéve, és a hozam nem garantált. A befektetések értéke emelkedhet és csökkenhet is, és a hozamokat árfolyam-ingadozások befolyásolhatják.

Összegezve

  • A magyarok 2023-ban aktívan igénybe vették a Revolut app befektetési szolgáltatását. Értékpapírszámláik átlagos egyenlege elérte az 576 450 Ft-ot (az EGT-országaiban az átlag 690 600 Ft volt).
  • Európai társaikhoz hasonlóan a magyar befektetők is nagy érdeklődést mutattak a Tesla-részvények iránt. Az európai részvények közül pedig a belga sörgyártó, az Anheuser-Busch InBev részvényeivel kereskedtek a leggyakrabban.
  • 2024-ben a kamatcsökkentés olyan helyzetet teremthet, amely a kötvényárfolyamok emelkedésének kedvez, így ez stratégiailag kiváló lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket. A Revolut kínálatában hamarosan a kötvények is szerepelnek, amelyekhez az ügyfelek néhány koppintással hozzájuthatnak majd a telefonjukon.  

Borítókép forrása: Shutterstock