2024 április 22

Világszerte drágultak az élelmiszerek

Rég nem voltak ilyen magas

A FAO élelmiszerár-index, hónapról hónapra nyomon követve a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 2015 januárja óta nem volt ilyen magasan: 2,3 százalékkal haladja meg a júniusi és 10 százalékkal a tavaly ilyenkori értékét.

Május óta töretlen az emelkedés a FAO gabonaár indexében, amely 5 százalékkal nőtt júliusban. A búza különösen magas áron cserélt gazdát a nemzetközi piacokon, mivel a forró és száraz időjárás keresztbe tett a tavaszi vetésnek az észak-amerikai kontinensen. A rizsnél szezonális hiány idézte ugyanezt elő. Közben a kukorica ára stabil maradt.

A cukor ára is emelkedett

A másik éllovas a cukor volt, a szintén 5 százalékos áremelkedésével – amire idén még nem volt példa. Szakértők a brazil reál felértékelődésével magyarázzák a trendfordulást. Azonban még így is nagyon alacsonyan, tavalyhoz képest 26 százalékkal van lejjebb a cukor ára.

Több mint 3 százalékot erősödött a tejtermékek ára, a vaj, sajtok és a teljes tejpor drágulása miatt. A szűkös exportkészletek miatt a vaj ára nagyot ugrott, ezt a mozgást a többi tejtermék nem követte.

Csökkenés is volt

A FAO által mért növényiolaj-árak 1 százalékkal csökkentek és ezzel az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjén zártak júliusban. A pálmaolaj termelési kilátásai jónak mondhatók Délkelet-Ázsiában, közben a kereslet globálisan nem kiugró.

A húsár-index nem változott érdemben, mivel a birkahús áremelkedését ellensúlyozta a marha-, sertés- és szárnyas hús árának csökkenése.