2023 március 22

Veszteség az MKB-nál

Az MKB Bank adózás utáni vesztesége 19,8 milliárd forint volt 2012 első félévében, szemben a tavaly ilyenkori 19,1 milliárd forinttal – áll a hitelintézet nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerinti, a BÉT honlapján szerdán közölt jelentésében. 

A bank közleménye a féléves tevékenységről azt emelte ki, hogy új stratégiájuk és költségcsökkentési programjuk hatására a bankadótól, egyszeri költségektől és a leányvállalatok értékvesztésétől megtisztított egyedi adózás előtti eredményük a végtörlesztés miatt kieső bevételek dacára is pozitív volt.

A bank közleménye hangsúlyozza azt is, hogy a várakozásokat meghaladóan alakult a bankcsoport önfinanszírozó képessége, a bank stratégiai üzletágainak jövedelmezősége. Az MKB Bankcsoport az egy évvel korábbinál 5 százalékkal kisebb, 2.686 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta az idei félévet. A jelentés szerint a csoport bruttó eredménye 33,5 milliárd forintot tett ki, ez 7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól – a tétel részben tükrözi a végtörlesztés miatt elmaradt bevételek és a banki különadó hatását is. A bank közleménye szerint mintegy 4 milliárd forint kamatbevételtől esett el a hitelintézet a végtörlesztés miatt.

A csoport üzemi eredménye – a bankadó hatásával együtt – 2,3 milliárd forint volt, szemben a 2011 első félévi 5 milliárd forinttal. A szigorú költséggazdálkodás eredményeként a banküzemi költségek az MKB Csoportnál 2,9 százalékkal 31,2 milliárd forintra mérséklődtek. A nettó értékvesztés és leírások kis mértékben meghaladták a tavalyi első félévi szintet.

A csoport külföldi érdekeltségei közül az MKB Unionbank Bulgáriában a jelzáloghitelezésben növelte részesedését, a vállalati szegmensben viszont a hiteleknél 3,5, a betéteknél 6 százalékos állománycsökkenést szenvedett el, összességében 4,7 millió bolgár leva (mintegy 2,35 millió euró) veszteséget könyvelt el. Romániában az MKB a Nextebank értékesítéséről döntött, az adásvételi szerződést már aláírták, a harmadik negyedévben várható a tranzakció zárása.

A bank közleménye hangsúlyozza, hogy az MKB Bankcsoport és az MKB Bank egyedi hitel/elsődleges forrás mutatója is javult – 143 százalékról 129 százalékra, illetve 145-ről 126 százalékra. Az MKB Bankcsoport jegyzett tőkéje 2012. június 30-án 43,936 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 20,733 milliárd forinttal, míg összes tőkéje 84,089 milliárdról 131,995 milliárdra emelkedett.