2024 május 20

Váratlanul üthet be a piaci sokk

Szerdán közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében az EKB rámutatott, hogy a 19 országot tömörítő euróövezetben a robusztus gazdasági növekedés támogatja a pénzügyi stabilitást, és a pénzpiacokon nincs jelentős túlértékeltség.

Ám a piacok továbbra is sebezhetőek, és a pénzpiacokon a közelmúltban megnövekedett kockázatos ügyletek „elvethették egy jövőbeni nagyobb eszközárkorrekció magvait”.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

A frankfurti székhelyű pénzintézet kiemelte, hogy a befektetők továbbra is szívesen vásárolnak kockázatosabb eszközöket, például rosszabb hitelminősítéssel rendelkező kibocsátók kötvényeit, mert arra számítanak, hogy a jegybankok gazdaságélénkítő politikája folytatódik. Teszik ezt annak dacára, hogy az olyan központi bankok, mint az EKB vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve világosan értésre adta, hogy újrahangolja laza monetáris politikáját.

„Nem biztos, hogy a pénzpiacok teljes egészében tudatában vannak annak, hogy a jelenlegi kedvező piaci hangulat gyorsan megváltozhat” – mutatott rá az EKB a fél évente megjelenő beszámolóban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az utóbbi hónapokban töretlenül emelkedtek a globális értékpapírpiacok. A 17 európai ország nagy-, közép- és kisvállalkozásai részvényárfolyamának változását tükröző Stoxx 600-as tőzsdemutató 7,8 százalékkal emelkedett az év eleje óta, a frankfurti és a New York-i tőzsde irányadó indexei sorra döntik meg történelmi rekordjaikat.

Az EKB a pénzügyi rendszerre kockázatot jelentő tényezők között említette meg, hogy a magas költségek és többletkapacitás miatt alacsony a bankok jövedelmezősége, a nemfizető hitelek magas állománya egyes országokban akadályozza az érintett bankok hitelnyújtási képességét, a kötvényalapoknak pedig nem áll rendelkezésére elég készpénz, hogy váratlan piaci visszaesésnél is törleszteni tudjon.

A gazdaság erejének köszönhetően azonban kevéssé valószínű, hogy ezek a kockázatok valós fenyegetéssé váljanak, de ha mégis ez történne, korlátozott marad a visszaesés – mutatott rá az EKB.