2024 április 24

Válaszolt a minisztérium a KT-nek

A Költségvetési Tanács (KT) először júliusban kért és kapott háttérszámításokat a tárcától elsősorban a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő intézkedések költségvetési hatásiról. A válaszok közül Kovács Árpád, a KT elnöke szeptember elején megnyugtatónak nevezte a kiadási oldalt illetőeket, de hozzátette, hogy a bevételek megalapozottságát, a pluszbevételek kérdését, illetve a gazdasági prognózist illetően újabb kérdések merültek fel a KT részéről. Kovács Árpád az M1 Az este című műsorában azt is elmondta, hogy a tanácsnak elhúzódó vitája van a tárcával az idei és a jövő évi gazdasági növekedés várható mértékéről is.

Ismertetése szerint az NGM-hez intézett kérdések egy része az adóbeszedés hatékonyságának kérdésköréhez kapcsolódott, ahhoz, hogy a beszedés hatékonyságának javításától várt 150-160 milliárd forint többlet-adóbevételt milyen eszközökkel biztosíthatja az adóhivatal, másrészt a gazdasági növekedés idei, illetve jövő évi várható számairól tett fel kérdéseket a KT.

Az MTI megkeresésére a KT-nál szerdán elmondták, hogy megkapták a minisztérium válaszait, ám sem a kérdések, sem a válaszok nem publikusak.

A tanács tanulmányozza a tárca által küldött információkat, és várhatóan egy héten belül ismerteti véleményét azokról.