2024 április 18

Újabb uniós forrásokért könyörgünk

A miniszter beszámolt arról, hogy a magyar mezőgazdaságot rendkívüli csapadékhiány sújtja, emiatt negyven százalékkal kevesebb kukorica és nagyjából feleannyi szálastakarmány termett, mint tavaly. Ez rendkívüli módon befolyásolja a gazdák, különösen az állattartók jövedelmét – közölte.

„Legfontosabb feladatának tartja a vidékfejlesztési minisztérium, hogy ebben a helyzetben gyors, hatékony segítséget nyújtsunk” – jelentette ki Fazekas Sándor, aki agrárdiplomáciai sikerként értékelte, hogy a mezőgazdasági tanács „kimerítő részletességgel” foglalkozott a kérdéssel.

„A gazdák kára egészen katasztrofális, de nemcsak Magyarországon, hanem egyébként egész Dél-Európában, tehát az unió felét érinti ez az aszály” – magyarázta Fazekas Sándor.

A politikus az uniós agrárminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán felvetette annak lehetőségét, hogy a 2013-as közvetlen támogatások előlegének 50 százaléka helyett 80 százalékát lehessen kifizetni. Erről a miniszter szerint pár héten belül döntés is születhet.

Fazekas Sándor indítványozta az agrár-környezetvédelmi előírások könnyítését vagy felfüggesztését is, például a legeltetési időpontok és időtartamok terén. Ez azt jelenti, hogy az év hátralévő részében is, ami egyébként tilalmi időszak, lehetne legeltetni.

A politikus azt is kérte, hogy az Európai Unió vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapjából utaljanak gyorssegélyt az aszálykár enyhítésére. Erre a miniszter szerint Ciprus esetében volt már korábban példa. Végül elmondta, hogy Magyarország szorgalmazza egy „operatív, kellően rugalmas” uniós, mezőgazdasági krízisalap felállítását.

A miniszter beszámolója szerint uniós kollégái közül többen támogatásukról biztosították felszólalásaikban, az Európai Bizottsággal pedig a jövő héten további egyeztetések lesznek, megkezdődik a piaci helyzet elemezése, és megvizsgálják, melyek azok az európai uniós eszközök, mechanizmusok, amelyek alkalmasak lehetnek a segítségnyújtásra. Fazekas Sándor úgy becsülte, hogy nagyjából két hónapon belül eldől, milyen segítséget kaphat Magyarország és a többi, aszály sújtotta uniós tagállam a károk enyhítésére.