Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Többmillió hamis termék – veszélyben a fogyasztók?

A tájékoztatás szerint a lefoglalt áruk több mint egyharmadát a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek – például élelmiszerek, italok, gyógyszerek, játékok és háztartási elektromos cikkek tették ki.

Legnagyobb számban, mintegy 24 százalékban cigarettákat koboztak el a hatóságok, 17 százalékban játékokat, 13 százalékban élelmiszereket, 12 százalékban különböző csomagolóanyagot.

Főként kínai termékeket foglaltak le

A lefoglalt áruk száma 2 százalékkal nőtt a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, a szellemi tulajdon magas szintű védelme elengedhetetlen a gazdasági növekedés támogatásához és a munkahelyteremtéshez. Emellett a hamisított áruk valós veszélyt jelentenek az uniós fogyasztók egészségére és biztonságára, továbbá veszélyeztetik a törvényesen működő vállalkozásokat és az állami bevételeket.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az iparági vizsgálatokból kiderült, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát, közel 80 százalékát Kínában gyártották. Az EU-ba leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is. Hozzátették, hogy Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban.

Ital, cigi, mobil, ruha

Nagy mennyiségű cigaretta érkezett Pakisztánból és Vietnámból, Szingapúr a hamisított alkoholtartalmú italok gyártásában emelkedett ki. Iránból hamisított ruházati cikkek, Hongkongból mobiltelefonok érkeztek, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia is érintettek. A bizottság tájékoztatása szerint az elkobzott áruk mintegy 90 százalékát megsemmisítették, a fellelhető információk alapján az érintett tagállami hatóságok jogi lépéseket kezdeményeztek a jogsértések megállapítására.