2024 július 15

Okosraktár épül Vácon

Okosraktárat épít a CECZ cégcsoport Vácon; a 25 milliárd forintos beruházás bokrétaünnepén csütörtökön a pénzügyminiszter a fejlesztést a kormány 2010-ben meghirdetett keleti nyitás gazdaságpolitikája fontos elemének nevezte, amelynek célja az ázsiai piacokkal szorosabb együttműködés kialakítása és az, hogy Magyarország hídfőállás legyen a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatokban.

Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy a programnak az első pillanattól kezdve Kína a legfajsúlyosabb szereplője, az ázsiai ország 2013-ban hirdette meg az Egy övezet egy út programot, melyhez Magyarország 2015-ben csatlakozott. Egyik kiemelt projektje pedig a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése, amely kapcsolatot teremt majd a nyugat-európai és ázsiai tengeri szállítmányokat fogadó Pireusz kikötőjével. Varga Mihály beszélt arról is, hogy jól halad a légi selyemút kiépítése is, jelenleg heti öt repülőjárat gondoskodik az áruszállításról, de a hosszabb távú tervek szerint a Liszt Ferenc repülőtér a kínai export-import áruk regionális légi elosztóközpontjává válhat. „A mi gazdaságpolitikánk lényege a munkaalapú gazdaság kiépítése, és részben a külföldi, többek között kínai beruházásoknak is köszönhető, hogy mára lényegében megvalósult az a tíz évvel ezelőtti ígéret, amikor egymillió munkahelyet ígértünk az országban” – fejtette ki.

A gazdasági fejlődés 2019-ig töretlen volt, majd 2021-ben a magyar gazdaság rekordmértékű, 7,1 százalékos növekedéssel állt talpra a koronavírus-járvány okozta válságból – tette hozzá. „Így a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború és a szankciók okozta energiaválság következtében a legfontosabb feladat a 2010 óta elért eredmények megvédése, ugyanakkor már a háború utáni időszakra is ki kell tekintenünk, ezért a beruházásokat a lehető legnagyobb mértékig fenntartjuk és támogatjuk” – hangsúlyozta. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a 2024-es költségvetést, és mint mondta, a növekedési kilátások most is kedvezőbbek, mint az uniós tagországoké. A munkaerőpiac stabil, a foglalkoztatásban állók száma 4,7 millió, a munkanélküliség 4 százalék alatt van, a beruházási ráta pedig meghaladja a 28 százalékot a bruttó hazai termékhez viszonyítva, ami a legmagasabb az Európai Unióban – sorolta.

Arról is beszélt, a kormány célja az, hogy már idén jelentősen leszorítsa az inflációt; a csökkenő folyamat januárban megkezdődött, és bíznak abban, hogy az év végén már egyszámjegyű lesz az áremelkedési ütem mértéke, amely jövőre tovább csökken. „Ez adja meg az esélyt arra, hogy tovább növekedjenek majd a reálbérek, és 2024-ben a családok és a gazdaság biztonságos működése tovább tudjon bővülni” – mondta Varga Mihály. Gazsó Balázs László, a CECZ Kft. ügyvezetője a többi között azt emelte ki, hogy a csütörtöki eseménnyel a logisztika, az automatizáció és a technológiai fejlődés új korszakának megjelenését is ünneplik Vác térségében. Az épülő raktárat a legújabb technológiákkal, automatizált rendszerekkel szerelik fel. Munkahelyteremtési szempontból is jelentős a beruházás, amely 200 új munkahelyet fog teremteni.

A létesítmény emellett kutatás-fejlesztési tevékenység katalizátoraként is szolgál, a gyakorlati képzés lehetőségén keresztül pedig elősegíti a fiatal tehetségek fejlődését azzal, hogy valós tapasztalatokat szerezhetnek – tette hozzá. Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a CECZ Kft. és Kína legnagyobb globális ellátásilánc logisztikai szolgáltatója, a Sinotrans képviselői. Song Rong, a Sinotrans vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az együttműködési megállapodás fontos mérföldkő a Sinotrans magyarországi belépése és európai jelenléte szempontjából.

Magyarország kiemelkedő földrajzi előnyökkel, fejlett infrastruktúrával és kedvező befektetési környezettel rendelkezik – mondta -, emellett Magyarország és Kína gazdasági és kereskedelmi együttműködései széleskörűek. A két ország közötti baráti és közös munkát támogató kapcsolatoknak köszönhetően Magyarország egyre inkább a kínai vállalatok első számú befektetési célpontjává válik a közép- és kelet-európai régióban – tette hozzá – közölte a távirati iroda.