2024 május 30

Ennyiért kelnek el a top Nvidia kártyák

Ugrásszerűen megnőtt az AI ipar fejlődése, a nagyobb méretek pedig több erőforrásért kiáltanak. Ennek rengeteg haszonélvezője között van egy cég, ami ennek legalább annyira örül, mint a kriptónak. Az Nvidia legjobb grafikus kártyáit több, mint 40 000 dollárért kapkodják el az eBayről.

H100

Az Nvidia H100-as processzorainak árait a 3D-s játékok úttörője és a Meta Consulting egykori technológiai vezetője, John Carmack osztotta meg a Twitteren. Pénteken legalább nyolc H100-as processzor szerepelt az eBay-en 39 995 dollártól alig 46 000 dollárig terjedő áron. Egyes kiskereskedők korábban 36 000 dollár körüli áron kínálták. 46 ezer dollár a pénteki dollár árfolyam alapján 15 629 880 forint.

A tavaly bejelentett H100 az Nvidia legfejlettebb AI chipje, amely az A100 utódja. Az A100 egy nagyjából 10 000 dolláros chip, amelyet az AI-alkalmazások „munkagépének” neveztek. A fejlesztők a H100-at úgynevezett nagy nyelvi modellek (LLM) készítésére használják, amelyek az olyan AI-alkalmazások középpontjában állnak, mint az OpenAI ChatGPT.

Az ilyen rendszerek működtetése drága, és nagy teljesítményű számítógépeket igényel, amelyek napokig vagy hetekig pörgetik a terabájtnyi adathalmazokat. Szintén nagy számítási teljesítményre van szükségük ahhoz, hogy az AI-modell képes legyen szöveget, képeket vagy előrejelzéseket generálni.

Hatalmas piac, hatalmas szereplőkkel

A mesterséges intelligenciamodellek, különösen a GPT-hez hasonló nagyméretű modellek képzése több száz csúcskategóriás Nvidia GPU együttes működését igényli.

A Microsoft több százmillió dollárt költött A100 chipre a ChatGPT létrehozásához. Az Nvidia ellenőrzi az AI-chipek piacának túlnyomó többségét.

Az Nvidia egy nyolc GPU-val együtt dolgozó szuperszámítógépet is kínál DGX néven. Az év elején a vállalat új szolgáltatásokat jelentett be, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy havi 37 000 dollárért béreljenek hozzáférést a DGX számítógépekhez. Ezen az áron a rendszer az Nvidia régebbi A100-as processzorait használná.

Az Nvidia szerint a H100 az első olyan chip, amelyet az AI számos közelmúltbeli előrelépésének alapjául szolgáló speciális AI-architektúrára, az úgynevezett transzformátorokra optimalizáltak. Ipari szakértők szerint a nagyobb teljesítményű chipekre a jelenleg elérhetőnél is nagyobb és adatigényesebb modellek építéséhez lesz szükség.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock