2023 március 23

Egyre kevesebb új mobil fogy, a használt kapós

Rekordmagas mértékben esett vissza világszerte az új okostelefonok eladása a múlt év végén, ezzel párhuzamosan viszont jön fel a használtpiac. E trendeket érzékeli a felújított készülékek piactere, a Rejoy.hu működtetői is. A magyar vásárlók közül a legtöbben három-négy éves iPhone-modelleket keresnek, és általában új akkumulátort is rendelnek ezekhez.

Az IDC amerikai elemzőcég nemrég kiadott Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker elemzése szerint világszerte 18,3 százalékkal csökkent az új okostelefonok eladott darabszáma 2022 utolsó negyedévében. 

Az előzetes gyártói adatokon alapuló elemzés alapján ez a valaha mért legnagyobb mértékű negyedéves szintű csökkenés – ráadásul még sosem volt példa arra, hogy a karácsonyi szezon gyengébb számokat produkáljon mint az előző negyedév. Az ünnepi szezon kedvezőtlen eredményei ahhoz is hozzájárultak, hogy 2022 teljes egészét nézve több mint 11,3 százalékkal 1,21 milliárdra csökkent az értékesített új okostelefonok darabszáma, ami 2013 óta a legalacsonyabb érték.

Kevesebb új mobil, és több használt mobil fogyott tavaly

Ezzel szemben az IDC másik idei, ugyancsak előzetes forgalmi adatokon alapuló elemzése szerint 2022-ben több mint 282,6 millió használt, illetve felújított okostelefont talált gazdára, ami 11,5 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. 

Tavaly tehát már közel negyedannyi használt és felújított készülék fogyott világszerte, mint új készülék, de az IDC elemzői arra számítanak, hogy 2026-ig e termékkategória eladásai minden évben 10 százalék feletti mértékben bővülnek majd.

Itthon is nő a kereslet a felújított mobilok iránt

A Rejoy.hu, a felújított okostelefonok piacterének működtetői is tapasztalják az olcsóbb alternatívát keresők növekvő trendjét: az eMAG befektetését is élvező startup tavaly szeptemberi hazai indulása óta már több ezer okostelefont vettek meg az ügyfelek, illetve több mint fél milliárd forintot fizettek ki a régi készülékeiket a Rejoyon keresztül értékesítő ügyfeleknek. 

A piactér legnépszerűbb termékeinek az iPhone SE (2020) és az iPhone 11 modellek számítana: ezek három és négy éve piacra került készülékek, de mivel sokan a premiert követően vásárolták meg ezeket, ennél fiatalabb példányai is elérhetők a típusoknak. 

mobil

Promóciós kampányai keretében a Rejoy akár 24 és 36 hónap garanciát is biztosít a felújított készülékekre, de kampányon kívül is 12 hónap jótállással érhetők el a telefonok, opcionálisan pedig új akkumulátor is kérhető hozzájuk, így még sok éven át képesek szolgálni új tulajdonosukat.