2024 április 22

Bankpánik – jó hatással volt az incidens a tech óriás árfolyamára

A Microsoft részvényei közel 8 éve nem zártak ilyen jó hetet. A technológiai óriás árfolyamában szép emelkedést figyelhettünk meg a Silicon Valley Bank összeomlását követően. A bankpánik mellett az OpenAI ChatGPT-je iránti népszerűség is meredeken nőtt.

A Microsoft Corp. részvényei az elmúlt közel nyolc év legerősebb hetén vannak túl, mivel a Silicon Valley Bank összeomlása, a globális pánik és az OpenAI ChatGPT-jének növekvő népszerűsége a elismert technológiai óriás felé terelte a befektetőket.

A Microsoft részvényei 1.17 százalékos emelkedést követően 279.43 dolláron zárták a pénteki kereskedési napot. Ezzel a tech óriás heti hozama +12.4 százalékon alakult, melyre nem volt példa közel 8 éve. Utoljára 2015 április 24-én zárt hasonlóan erős hetet a Microsoft. Akkor 15 százalékkal ugrott meg az árfolyam, miután a vállalat jelentős növekedést jósolt a cloud üzletágban.

Microsoft
(www.shutterstock.com)

A technológiai vállalat nem csak abból profitált, hogy az SVB bank összeomlását követően a befektetők biztonságot kerestek a már befutott technológiai nevekben, hanem a ChatGPT növekvő népszerűsége is kedvezően hatott az árfolyamra. A vállalat korábban jelentős összegeket fektetett be a magánkézben lévő mesterséges intelligenciával foglalkozó Open AI nevű cégbe. Az Open AI a ChatGPT népszerűségének növekedésével egyre ismertebbé válik.

Chatgpt
(www.shutterstock.com)

A Microsoft már integrálta a ChatGPT-t a Bing keresőmotorjába és az Office 365 Copilotba. A Copilot rendszer a ChatGPT legújabb verzióját, a GPT-4-et használja, amelyet az OpenAI a múlt héten adott ki.

A bankpánik a befektetőket a technológiai szektor nagy neveinek „biztos választása” felé terelte, a tech fajsúlyos a Nasdaq Composite a héten 4.5 százalékkal erősödött, szemben az S&P 500 index 1.6 százalékos emelkedésével.

Forrás: Marketwatch

Borítókép: Shutterstock