2024 május 30

Az Óbudai Egyetemen 5G hálózatot épített a Yettel

Az Óbudai Egyetem 5G technológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózat kiépítéséről írta alá partnerségi megállapodást a Yettel Magyarországgal, a stratégiai együttműködés keretében oktatás-támogatáson túl munkaerő-toborzási területeken is együttműködik mobiltársaság a felsőoktatási intézménnyel – közölte az egyetem és a mobilszolgáltató az MTI-vel pénteken.

A létrejött stratégiai megállapodás részeként az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G mobiltechnológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózatot létesített a Yettel, a fejlesztésekhez a mobilszolgáltató tesztelési célra SIM-kártyákat és végberendezéseket is térítésmentesen biztosított az egyetem számára. A közlemény szerint az 5G hálózat műszaki kivitelezési munkálatai 2022 őszén zajlottak, a mobilszolgáltató az év végén helyezte üzembe 5G állomását a campus területén, amely így már teljes kapacitással szolgálja ki a hallgatókat és kutatókat.

Az egyetemi campus hálózati lefedettségén túl az informatikai és kiberbiztonsági labort is ellátták egy-egy dedikált eszközzel annak érdekében, hogy a hallgatók a beltéri helyiségekben is zökkenőmentesen folytathassanak 5G-vel kapcsolatos kutatási tevékenységet. A fejlesztés megvalósulása hozzájárulhat a hazai mobilkommunikációs iparág folyamatos fejlesztéséhez, az új 5G-felhasználási területek megismeréséhez, magyarországi implementációjához. A stratégiai együttműködés egyik meghatározó eleme az oktatásban való közreműködés – a Yettel jelenleg több munkatárssal/oktatóval vesz részt a Neumann János Informatikai Karon induló telekommunikációs tematikájú tantárgy tantervének kialakításában.

A teljes együttműködés közös célja, hogy a folyamatosan fejlődő hazai mobilkommunikációs iparág olyan jól képzett munkavállalókat foglalkoztathasson, akik képesek és akarnak is új mobiltechnológiákat megismerni, vagy akár mobiltechnológiára alapuló felhasználási eseteket magyarországi környezetre adaptálni. A stratégiai megállapodás keretében az egyetem és a Yettel a jövőben együttműködik egy munkaerő-toborzási és gyakornoki program kialakításában is közölték.