2023 március 20

Hiába a mentőövek, esnek a banki részvények

Komolyat estek a First Republic Bank részényei, annak ellenére, hogy masszív támogatáshoz jutott a regionális bankoktól.

Délután a részvények már 24%-os negatívban álltak. A SPDR S&P Regional Banking ETF sem úszta meg, a piac nyitása után 5 százalékot tolt az értékén a piac, csakhogy a rosszabbik irányba. A PacWest és a Western Alliance szintén több mint 15%-ot veszített egyenként, míg a KeyCorp 8-ot csúszott lejjebb.

Európában sem kegyelmeztek a bankoknak. A Credit Suisse, mely az itteni aggodalom legfőbb forrása, 7 százalékos eséssel kezdett.

Szép gesztus, de nem túl hatásos?

Ezek a veszteségek annak ellenére következtek be, hogy 11 másik bank, 30 milliárd dollárt tervez letétbe helyezni a First Republicnál. A lépés a vállalat iránti bizalmat hivatott visszaállítani, így megnyugtatva a piacot.

„Amerika legnagyobb bankjainak ez az akciója tükrözi a First Republicba és a különböző méretű bankokba vetett bizalmukat, és bizonyítja általános elkötelezettségüket a bankok ügyfeleinek és közösségeinek szolgálatában” – áll a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Citigroup bankokat is magában foglaló csoport közleményében.

Aggályok

Az biztos, hogy voltak olyan jogosnak vélt félelmek, hogy a mentőöv, melyet a Fed, illetve az amerikai kormány nyújtott a bankoknak, nem lesz elegendő a First Republic megerősítéséhez. Az Atlantic Equities semlegesre minősítette le a First Republicot, megjegyezve, hogy a banknak további 5 milliárd dollárnyi tőkére lehet szüksége.

„A menedzsment különböző stratégiai lehetőségeket vizsgál, amelyek között szerepelhet a hitelportfólió egyes részeinek teljes eladása vagy elidegenítése. A rendelkezésre bocsátott információk arra utalnak, hogy a mérleg jelentősen megnőtt, ami szükségessé teheti a tőkeemelést” – írta John Heagerty elemző.

Eközben a Wedbush elemzői 5 dolláros célárat adtak a First Republicra, mondván, hogy egy felvásárlás eltörölhetné a részvényérték nagy részét.

„Egy bajba jutott M&A eladás minimális, vagy egyáltalán semmilyen maradványértéket eredményezhet a törzsrészvényesek számára az FRC jelentős negatív tárgyi könyv szerinti értéke miatt, miután figyelembe vették a hitelek és értékpapírok valós értékjelzéseit”.

Forrás: www.cnbc.com

Képek forrása: shutterstock