2023 február 01

Szinte történelmi eredményt ért el az INA

A számok

A cég éves eredménybeszámolója szerint a 2017-ben az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 3215 millió kunát (133 milliárd forint) tesz ki, ami 52 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az INA közölte, hogy az eredmény főként a kutatási és termelési tevékenységnek köszönhető, de a finomító és marketing, illetve az értékesítés is jelentősen hozzájárult az eredmények javulásához.

A kutatási és termelési tevékenység 42 százalékkal növelte a működésből származó nyereséget, amely így elérte a 1666 millió kunát. A finomítói és marketing tevékenység – a kiskereskedelmi ágazattal együtt – 806 millió kuna egyszeri tételek nélküli EBITDA-t eredményezett, a 2016-os 350 millió kunához képest. 2017-ben a nagyberuházások elérték 1393 millió kunát, ami a 2016-os év szintjén maradt. A nettó adósság 1397 millió kunára csökkent: az adósság és a tőke aránya történelmileg alacsony szintre, 10,8 százalékra esett vissza.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Olvasta már? Évtizedes csúcson a Mol nyeresége
A Mol-csoport nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot (1,11 milliárd dollár) tavaly, ami 18 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ezzel az évtized legmagasabb profitját sikerült elérni 2017-ben – tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

Remek eredmény

Áldott Zoltán, a cég igazgatótanácsának elnöke szerint az INA csoport történetének egyik legjobb eredményét érte el tavaly. Mint mondta: két általános részre osztották a működést, ahol az egyik a növekedésre, míg a másik a hatékonyságra összpontosított. Mindkét területen kiváló eredményt értek el – jelezte. Az eladás erősödése 20 százalékos bevételnövekedéshez vezetett 2016-hoz képest. A olajszármazékok nagykereskedésében 12 százalékos, a kiskereskedelemben 4 százalékos, a földgáz-kereskedelemben 8 százalékos növekedést értek el.

A termelésoptimalizálás a meglévő mezőkön (Full Field Optimization – FFO), valamint a sikeres bányászat a hazai földgáztermelés növekedéséhez vezetett, és elérte a 10 évvel ezelőtti szintet – hangsúlyozta Áldott. Hozzátette: a finomítói és a marketing tevékenység erőteljesen hozzájárult az EBITDA kedvező alakulásához, ami az elmúlt tíz év legjobb eredménye.

Ugyanakkor – mondta – ki kell emelni, hogy a sziszeki finomító továbbra is veszteséget termel, amely 2017-ben elérte a 207 millió kunát, 2016-ban pedig a 264 millió kunát, és így tovább terheli a finomító tevékenység hatékonyságát.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.