2023 november 29

Szilárd irányokat követ az EU a Brexit-tárgyalásokon

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ez utóbbiakról – Twitter-üzenetében – azt közölte, hogy „szilárd és tisztességes” politikai mandátummal ruházzák fel az EU tárgyalódelegációját. Hozzátette, hogy az irányelveket egyhangúlag támogatták a tagországok állam- és kormányfői.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A brüsszeli találkozó középpontjában a britek távozásának kérdése áll. Az ülés résztvevőinek küldött meghívólevelében Tusk azt hangsúlyozta: akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Elemzők szerint nem várhatók komolyabb viták a szombati ülésen, mivel a tagállamok képviselői már a héten megegyeztek a közös tárgyalási pozícióról.

Egyes források ugyanakkor arról számoltak be, hogy a résztvevők érinthetik a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek – az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – költözésének kérdését, valamint a Törökországgal kapcsolatos uniós politikát is.

Az Európai Bizottság a tanácsi irányelvek elfogadását követően fog javaslatot tennie az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk. Sokak szerint a „valódi” tárgyalások azonban csak a június 8-ai brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.